Palij

Tu vrpcu od bijele vune, koja označava ovcu na ramenima Isusa Dobroga Pastira, novim je nadbiskupima na ramena stavljao Sveti Otac, tradicionalno 29. lipnja, na svetkovinu svetih Petra i Pavla. Od sada će taj čin biti održavan u biskupijama iz kojih potječu novi nadbiskupi, a palij će im na ramena stavljati tamošnji apostolski nunciji.

Tumačeći tu promjenu msgr. Marini je kazao da će od sljedeće svetkovine svetih Petra i Pavla, 29. lipnja, nadbiskupi, kao što je običaj, biti nazočni u Rimu, suslavit će sa Svetim Ocem, i sudjelovati u obredu blagoslova palija, ali im on neće biti stavljen na ramena, nego će ga primiti od Svetoga Oca na jednostavniji i privatan način. Čin stavljanja palija na ramena bit će održan u nekom drugom trenutku u njihovim biskupijama, i to u nazočnosti lokalne Crkve, i posebno biskupâ sufraganskih biskupija, zajedno s njihovim vjernicima.

Značenje je te promjene to da se bolje istakne veza novih nadbiskupâ metropolitâ s njihovom lokalnom Crkvom – napomenuo je msgr. Marini te dodao da to znači također dati mogućnost većem broju vjernikâ da budu nazočni na tom, za njih tako važnom, obredu, a posebno biskupima sufraganskih biskupija koji će na taj način moći sudjelovati na tom događaju. U tom se smislu zadržava cjelokupno značenje slavlja koje se održava 29. lipnja, a koje ističe odnos zajedništva, kao i hijerarhijskoga zajedništva između Svetoga Oca i novih nadbiskupa; ali, istodobno, tomu se – kroz znakovitu gestu – dodaje i veza s lokalnom Crkvom – objasnio je ravnatelj papinskih liturgijskih slavlja msgr. Guido Marini.

RV | Bitno.net