U pismu s nadnevkom od 12. siječnja, i poslanom svim apostolskim nuncijaturama, ravnatelj je papinskih liturgijskih slavlja msgr. Guido Marini objavio odluku pape Franje da promijeni način predaje palija novim nadbiskupima metropolitima.

Palij

Tu vrpcu od bijele vune, koja označava ovcu na ramenima Isusa Dobroga Pastira, novim je nadbiskupima na ramena stavljao Sveti Otac, tradicionalno 29. lipnja, na svetkovinu svetih Petra i Pavla. Od sada će taj čin biti održavan u biskupijama iz kojih potječu novi nadbiskupi, a palij će im na ramena stavljati tamošnji apostolski nunciji.

Tumačeći tu promjenu msgr. Marini je kazao da će od sljedeće svetkovine svetih Petra i Pavla, 29. lipnja, nadbiskupi, kao što je običaj, biti nazočni u Rimu, suslavit će sa Svetim Ocem, i sudjelovati u obredu blagoslova palija, ali im on neće biti stavljen na ramena, nego će ga primiti od Svetoga Oca na jednostavniji i privatan način. Čin stavljanja palija na ramena bit će održan u nekom drugom trenutku u njihovim biskupijama, i to u nazočnosti lokalne Crkve, i posebno biskupâ sufraganskih biskupija, zajedno s njihovim vjernicima.

Značenje je te promjene to da se bolje istakne veza novih nadbiskupâ metropolitâ s njihovom lokalnom Crkvom – napomenuo je msgr. Marini te dodao da to znači također dati mogućnost većem broju vjernikâ da budu nazočni na tom, za njih tako važnom, obredu, a posebno biskupima sufraganskih biskupija koji će na taj način moći sudjelovati na tom događaju. U tom se smislu zadržava cjelokupno značenje slavlja koje se održava 29. lipnja, a koje ističe odnos zajedništva, kao i hijerarhijskoga zajedništva između Svetoga Oca i novih nadbiskupa; ali, istodobno, tomu se – kroz znakovitu gestu – dodaje i veza s lokalnom Crkvom – objasnio je ravnatelj papinskih liturgijskih slavlja msgr. Guido Marini.

RV | Bitno.net