Kardinali

Novi kardinali su iz 18 različitih zemalja, od kojih 6 dosad nisu imale kardinala. Od izbornika ih je 5 iz Europe, 3 iz Azije, 3 iz Latinske Amerike, 2 iz Afrike i 2 iz Oceanije. Samo jedan, donedavni tajnik za odnose s državama, a sada prefekt Apostolske signature nadbiskup Dominique Mamberti je iz Rimske kurije.

Budući kardinali izbornici su:

1. Nadbiskup Dominique Mamberti, Prefekt Vrhovnog sudišta Apostolske signature
2. Nadbiskup Manuel José Macario do Nascimento Clemente, Patrijarh Lisabona (Portugal)
3. Nadbiskup Berhaneyesus Demerew Souraphiel, Adis Abeba (Etiopija)
4. Nadbiskup John Atcherley Dew, Wellington (Novi Zeland)
5. Nadbiskup Edoardo Menichelli, Ancona-Osimo (Italija)
6. Nadbiskup Pierre Nguyên Văn Nhon, Hà Nôi (Vijetnam)
7. Nadbiskup Alberto Suàrez Inda, Morelia (Mexico)
8. Nadbiskup Charles Maung Bo, Yangon (Mijanmar)
9. Nadbiskup Francis Xavier Kriengsak Kovithavanij, Bangkok (Tajland)
10. Nadbiskup Francesco Montenegro, Agrigento (Italija)
11. Nadbiskup Daniel Fernando Sturla Berhouet, Montevideo (Urugvaj)
12. Nadbiskup Ricardo Blázquez Pérez, Vallodolid (Španjolska)
13. Biskup José Luis Lacunza Maestrojuán, David (Panamá)
14. Biskup Arlindo Gomes Furtado, Santiago de Cabo Verde, (Zelenortski Otoci
15. Biskup Soane Patita Paini Mafi, Tonga (Kraljevina Tonga)

Među budućim kardinalima starijih od 80 godina su biskupi koji su se, prema Papinim riječima, „istaknuli u pastoralnom ljubavlju u službi Svete Stolice i Crkve“, te „predstavljaju mnoge biskupe koji su s istom pastoralnom revnošću, dali svjedočanstvo ljubavi prema Kristu i Božjem Narodu u partikularnim Crkvama, Rimskoj Kuriji i diplomatskoj službi Svete Stolice“. Ovo su njihova imena:

1. Nadbiskup u miru José de Jesús Pimiento Rodriguez, Manizales (Kolumbija)
2. Nadbiskup Luigi De Magistris, biši regent Apostolske pokorničarne
3. Nadbiskup Karl-Joseph Rauber, apostolski nuncij
4. Nadbiskup u miru Luis Héctor Villaba, Tucumán (Argentina)
5. Biskup u miru Júlio Duarte Langa, Xai-Xai (Mozambik)

Komentirajući papinu odluku, Andrea Tornielli s Vatican Insidera primijetio je kako je papa poštivao nepisano pravilo ne imenovavši kardinalima nadbiskupe na čelu nadbiskupija s umirovljenim nadbskupom-kardinalom, kao što je na primjer slučaj sa američkim nadbiskupijama Los Angelesa, Philadelphije, te nadbiskupije našeg Blaisea Josepha Cupicha – nedavno imenovanog nadbiskupa Chicaga.

Također, bitno je primijetiti kako je među novim kardinalima samo jedan član Rimske Kurije – novoimenovani Prefekt Apostolske Signature nadbiskup Mamberti. Osim toga, nijedan pročelnik papinskog vijeća nije imenovan kardinalom, što ipak ne treba čuditi budući da na čelima vijeća uglavnom nisu kardinali (osim u slučaju nadbiskupa Kurta Kocha, pročelnika Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana).

Kao i na prošlom Konzistoriju, niti ovogodišnja lista budućih kardinala ne uključuje nadbiskupe na čelu tzv. „kardinalskih nadbiskupija“. Odstupanje od ovog nepisanog pravila pokazao je već i papa Benedikt XVI. Zanimljvo, među novim kardinalima njih 9 je na čelu dijeceza koje nikada nisu imale kardinala (David, Valladolid, Morelia, Ancona, Agrigento, Tonga, Santiago de Cabo Verde, Yangon).

Ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice Otac Federico Lombardi SJ komentirajući papinu listu novih kardinala izjavio je kako je očiti kriterij bio univerzalnost, budući da novi kardinali dolaze iz 14 različitih država.

Dodajmo na kraju kako je najmlađi budući kardinal nadbiskup Soane Patita Paini Mafi iz Kraljevine Tonga (r. 1961.), dok je najstariji među njima kolumbijski nadbiskup u miru José de Jesús Pimiento Rodriguez iz Manizalesa (r. 1919.).

Miodrag Vojvodić/Bitno.net