Svjetski dan siromašnih, protumačen kao „povlašteni trenutak nove evangelizacije“, ustanovio je papa Franjo apostolskim pismom ‘Misericordia et misera’, na završetku Jubileja milosrđa i odredio da se slavi posljednje nedjelje prije svetkovine Krista Kralja. Donosimo nekoliko osnovnih informacija koje biste trebali znati o Svjetskom danu siromaha.

Što je Svjetski dan siromaha?

Papa Franjo je odlučio da će Katolička Crkva posljednje nedjelje prije svetkovine Krista Kralja na poseban način približiti siromasima. Njime se želi pomoći, ali i ukazati na izazove s kojima se oni suočavaju, kako na globalnoj razini i u zemljama Europske unije.

Na koji način je papa Franjo ustanovio Svjetski dan siromašnih?

Svjetski dan siromašnih ustanovljen je 2016. godine, ubrzo nakon susreta pape Franje sa siromasima. Tom prilikom je rekao: „Ispričavam se za sve one trenutke kada su kršćani u susretu sa siromasima pogledali na drugu stranu. Zbog toga mi je jako žao.“ Ubrzo nakon toga donio odluku o redovitom obilježavanju Svjetskog dana siromaha.

Što se događa na taj dan?

Papa je prošle godine u bazilici svetog Petra služio misu na kojoj je sudjelovalo oko pet tisuća siromaha i beskućnika iz Rima, okolice, ali i drugih posebno europskih zemalja. Dvanaestorica su ministrirala, Sirijac je čitao poslanicu, a Peruanac i Brazilac molitvu vjernika. Siromašne obitelji su nosile prikazne darove. „Siromasi su naša putovnica za raj“, rekao je tom prilikom papa Franjo i opomenuo svjetsku javnost kako nije dosta ne činiti ništa zla, jer su propusti isto tako velika zlodjela. Nakon mise Papa je pozvao oko tisuću i pol siromaha na ručak u Vatikan, dok su ostali ručali po raznim katoličkim menzama, sjemeništima i zavodima. Posluživalo ih je 150 dragovoljaca iz raznih biskupija.

Što se očekuje ove godine?

Geslo ovogodišnjeg Svjetskog dana siromašnih jest: „Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“. Ispred bazilike svetog Petra će biti postavljeni šator u kojem će medicinske ekipe siromasima pružati besplatnu pomoć. Papa Franjo će ove godine ponovno ručati sa siromasima. Očekuje se da će se na ručku okupiti oko tri tisuće ljudi.

Papina poruka povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana siromašnih

„Siromašnima ne treba protagonizam nego ljubav koja se zna skriti i zaboraviti učinjeno dobro“, istaknuo je papa Franjo u poruci za drugi Svjetski dan siromašnih. U poruci je istaknuo kako siromaštvo nije nešto što se traži, „nego je nastalo  zbog samoljublja, oholosti, pohlepe i nepravde; tih zala starih koliko i čovjek, ali su to uvijek grijesi koji obuhvaćaju brojne nedužne ljude, dovodeći do dramatičnih društvenih posljedica“. Papa stoga potiče sve ljude da ne gaje osjećaje prezira i pijetizma prema potrebitima, nego da im izraze poštovanje i daju prednost, jer su oni stvarna prisutnost Isusa među nama.

„Tu se shvaća koliko je naš način života drugačiji od onoga u svijetu koji hvali, nasljeduje i oponaša one koji imaju moć i bogatstvo, dok marginalizira siromašne i odbacuje ih i smatra ih sramotom. U onoj mjeri u kojoj bogatstvu uspijemo dati ispravan i pravi smisao u toj mjeri rastemo u čovječnosti i postajemo sposobni za solidarnost, u tišini slušanja“, naglasio je Papa. Sveti Otac na kraju poziva sve da se osjetimo dužnicima siromašnih, kako bi se, pružajući međusobno ruke jedni prema drugima, ostvario spasenjski susret koji podupire vjeru, čini ostvarivom ljubav, i osposobljuje nadu da nastavi sigurna na putu prema Gospodinu koji dolazi.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net