Cantalamessa

Kristovo božanstvo, Duh Sveti, Presveto Trojstvo i spoznaja Boga, o tim će temama propovjednik Papinskoga doma otac Raniero Cantalamessa govoriti petkom u korizmenim propovijedima pred Svetim Oce i Rimskom kurijom. Jučer je u dvorani Redemptoris Mater objasnio kako će ove godine govoriti o velikim naučiteljima Istočne crkve: svetom Atanaziju, Baziliju, Grguru Nazijanskom te Grguru Niškom, da shvatimo što nam danas govore. Stoga se ovogodišnji ciklus korizmenih propovijedi patra Cantalamesse odvija pod geslom „Sjetite se svojih poglavnika. Oponašajte ih u vjeri!“.

Učiti od crkvenih otaca „produbljivanje vlastite vjere, u njima otkrivati bogatstvo, ljepotu i sreću kršćanskog vjerovanja, živjeti po vjeri, nakana je Propovjednika koji je odlučio promišljajući o „gigantima vjere“ „crpiti ushit i osvježiti našu vjeru“. Jučer je govorio o svetome Atanaziju, koji je živio krajem 3. i početkom četvrtog stoljeća, a između ostaloga prvi je zahtijevao slobodu za Crkvu u kršćanskoj državi. Njegova je velika zasluga što je objasnio potpuno božanstvo Krista, koji je Sin, rođen od Oca a ne stvoren: Kristovo je božanstvo danas… istina na kojoj se Crkva drži ili pada – ustvrdio je otac Cantalamessa.

Životni je problem za današnjeg čovjeka odrediti kako se opravdava grješnik, kad se uopće više ne vjeruje u potrebu opravdanja ili se pak smatra da se opravdanje može naći u sebi samima. Odgovor je, kako veli sveti Atanazije, upravo Krist: Kristovo je božanstvo ugaoni kamen koji drži dva glavna otajstva kršćanske vjere: Presveto Trojstvo i utjelovljenje. Ona su kao dvoja vrata koja se zajedno otvaraju i zatvaraju. Ako se odbaci taj kamen, onda se urušava cijelo zdanje kršćanske vjere: ako Sin nije Bog, onda nema ni Presvetoga Trojstva? – kazao je pater Cantalamessa.

U vjernicima i crkvenim ljudima – nastavio je propovjednik – valja uništiti „lažno uvjerenje da već vjeruju, da imaju čvrstu vjeru. Treba izazvati sumnju… da možemo tražiti autentičnu vjeru. Jer vjera u Kristovo božanstvo nije moguća – kako veli sveti Atanazije – ako se ne iskusi Kristovo spasenje; bez toga iskustva Kristovo božanstvo lako postaje ideja, pretpostavka, a poznato je da se jednoj ideji može suprotstaviti druga, jednoj pretpostavci druga – primijetio je pater Cantalamessa, te dodao:
Kako iskusiti to spasenje? Čitajući riječ Božju (shvaćajući je kakvom doista i je riječ Božja), dijeleći i primajući sakramente, naročito Euharistiju, povlašteno mjesto uskrsloga Krista, živeći karizme, održavajući vezu sa životom vjerniče zajednice, moleći – odgovorio je pater Cantalamessa i dodao:
Kristovo božanstvo osvjetljava cijeli kršćanski život. Bez vjere u Kristovo božanstvo, Bog je daleko a Krist je prošlost. Evanđelje je knjiga kao i sve druge vjerske knjige, a Crkva je jednostavna ustanova, evangelizacija propaganda, liturgija sjećanje na daleku prošlost, kršćanski moral vrlo težak teret i neugodan jaram – zaključio je otac Cantalamessa.(rv/bitno.net)