Foto: screenshot

“Došao sam u Rim s malim kuferom, mislio sam da ću se brzo vratiti u Buenos Aires, najkasnije do Cvjetnice. Već sam imao i pripremljenu homiliju za tu misu. Nikada nisam mislio da ću biti izabran za papu”, ispričao je papa Franjo u razgovoru koji je imao povodom druge obljetnice svog izbora, a koji je dao za meksičku televizijsku postaju Televisa. Engleski prijevod razgovora objavljen je na stranicama Radio Vatikana.

U jednom od svojih najotvorenijih razgovora za medije, Papa se prisjetio konklava na kojima je izabran. Naglasio je kako niti on, niti novinari, a niti kardinali oko njega, nisu u njemu vidjeli kandidata. Podsjetio je kako je na kladionicama u Londonu bio negdje na 46. mjestu. Njegov prijatelj se iz šale kladio na njega i dobio fini dobitak.

“Način na koji se glasa na konklavama prilično je zanimljiv. Postoje jaki kandidati, ali mnogi ljudi ne znaju za koga od njih glasati. Zato glasaju za neka imena koje su ‘privremeno’ rješenje dok ne odluče kome dati definitivan glas. Ja sam nekima bio na popisu tih ‘privremenih’ – rekao je Papa i demantirao tvrdnje kako je na prethodnoj konklavi, kada je izabran Benedikt XVI., on imao 40 glasova kardinala. Rekao je kako ništa nije ukazivalo na njegov izbor, sve do tog glasanja u srijedu popodne, 13. ožujka 2013.

“Tada sam vidio neke čudne znakove. Počeli su me ispitivati o zdravlju… To popodne, nakon dva glasovanja sve je bilo gotovo. Nakon prvog glasovanja vidio sam da sve ide prema tome. Pored mene je sjedio moj prijatelj kardinal Claudio Hummes, počeo mi govoriti da se ne brinem, da Duh Sveti tako djeluje. Nakon drugog glasanja imao sam više od dvije trećine glasova i kardinali su zapljeskali. Hummes me je poljubio i rekao mi: Ne zaboravi na siromahe. To mi je ostalo u glavi i to je dovelo do toga da sam izabrao ime Franjo. Tijekom glasanja molio sam krunicu i osjetio sam veliki mir. Isti mir sam osjećao i kada su objavili da sam izabran i to je za mene bio znak da je to volja Božja”, rekao je Papa i nastavio sa svojim prisjećanjem:

“Pitali su me pristajem li, rekao sam da. Izašao sam van presvući se, vratio sam se i pozdravio kardinala Ivana Diasa koji je bio u invalidskim kolicima, a potom i ostale kardinale. Pozvao sam vikara rimskog i kardinala Hummesa da pođu sa mnom, to je bilo nešto što je bilo izvan protokola. Otišli smo pomoliti se, a onda je obznanjeno kako je izabran novi papa. Izašao sam na balkon i u prvom trenutku nisam znao što reći, ali znao sam da za svoju službu ne trebam samo blagoslov Boga, nego i svojih ljudi. Riječi su izašle same iz mene”.

Upitan sviđa li mu se biti papa, odgovorio je da mu to “ne smeta”.

“Jedino što bih volio izaći jednog dana, da me nitko ne prepozna i otići na pizzu. U Buenos Airesu sam se puno kretao i išao od župe do župe. To se sada promijenilo”, rekao je.

Novinarka Valentina Alazraki upitala ga je potom zašto tako često govori o tome kako će njegov pontifikat biti kratak i podsjeća na svoje godine.

“Osjećam da će moj pontifikat biti kratak – 4 do 5 godina, možda čak 2 do 3. Dvije godine već su prošle… Ne znam, možda je to psihologija kockara koji sebe uvjerava kako će izgubiti da ne bi bio razočaran kada se to i dogodi, a ako dobije onda je sretan. Ne znam. Ali, osjećam da me je Bog tu stavio na kratko vrijeme”, ponovio je Papa, te dodao kako je odreknuće pape Benedikta XVI. otvorilo vrata za instituciju pape emeritusa, što ne znači da će on ponoviti njegov čin.

U razgovoru za televizijsku postaju Papa se dotakao još čitavog niza tema, a jedna od zanimljivijih bila je ona o nadolazećoj Sinodi o obitelji. Novinarka ga je pitala hoće li podržati promjene koje se tiču pričesti za razvedene katolike koji su u drugom, građanskom braku.

“Velika su očekivanja od Sinode. Institucija obitelji prolazi kroz ozbiljne teškoće, posebice među mlađim generacijama i zato smo je odabrali kao temu sinode. Imajući u vidu tu krizu, siguran sam da Gospodin želi da se pozabavimo specifičnim problemima: pripravi za brak, pastoralnom radu s parovima koji nisu vjenčani, potpori mladim bračnim parovima i onima koji iza sebe imaju neuspjele brakove i u novim su vezama. Potrebno je pomoći ljudima razumjeti sakrament braka i tako spriječiti da brak postane više društvena nego duhovna stvarnost”, poručio je papa Franjo.

Goran Andrijanić | Bitno.net