Međunarodni susret svećenika, kojega organiziraju Generalno tajništvo Sinode i Dikasterij za kler, održat će se od 28. travnja do 2. svibnja s ciljem „slušanja i vrednovanja iskustva župnika“ te im pružiti „prigodu iskusiti dinamiku sinodalnog rada na sveopćoj razini“, piše Nedjelja.ba

Generalno tajništvo Biskupske sinode priopćilo je da se susret organizira kao odgovor na sažeto izvješće prve sinodske skupštine, koje je identificiralo potrebu za „razvijanjem načina za aktivnije uključivanje đakona, svećenika i biskupa u sinodalni proces kroz nadolazeću godinu“.

Svećenike koji će sudjelovati odabrala je njihova mjesna biskupska konferencija latinskog obreda kao i vodstvo svake istočne Katoličke Crkve. Broj svećenika izabranih iz svake regije bio je razmjeran broju članova Biskupske konferencije.

Od biskupa je zatraženo da daju prednost župnicima sa „značajnim iskustvom u perspektivi sinodalne Crkve“, dok također odabiru svećenike iz „različitih pastoralnih konteksta“.

Izabrane svećenike objavit će njihove mjesne biskupske konferencije do 15. ožujka.

Tijekom petodnevnog susreta svećenici će sudjelovati u raspravama za okruglim stolovima, liturgijskim slavljima, radionicama o pastoralnim prijedlozima i „dijalogu sa stručnjacima“, u centru za duhovne vježbe “Fraterna Domus” u Sacrofanu, nedaleko od Rima.

Svećenici će također imati prigodu razgovarati s papom Franjom u audijenciji 2. svibnja.

Očekuje se da će rezultate svećeničkog susreta uzeti u obzir sastavljači Instrumentum Laborisa, radnog dokumenta za drugu sinodsku skupštinu u listopadu 2024.