Papa

Prije 34 godine kardinal Karol Wojtyla izabran je za papu. Bilo je to veliko iznenađenje za cijelu Crkvu. Danas, obilježavajući tu obljetnicu, vatikanski dnevnik Osservatore Romano donosi razgovor s krakovskim kardinalom i osobnim tajnikom blaženog Ivana Pavla II. Stanislavom Dziwiszom naslovljen “Gorostas vjere”.

Wojtylina služba Crkvi i čovjeku temeljila se – prema riječima kardinala Dziwisza – na vjeri. Iz nje je potekla njegova vizija svijeta i čovjeka. Ivan Pavao II. uspio je svijetu djelotvorno iznijeti tu viziju te je tako uspio doći do srca suvremenog čovjeka i uvjeriti ga da samo u Bogu, samo u Isusu Kristu, čovjek nalazi smisao života i smrti, trpljenja i radosti te ostvariti svoje najdublje nade.

Osvrćući se na dan izbora poljskog kardinala za Papu, njegov tajnik Dziwisz priča kako je on te večeri bio među mnoštvom svijeta na Trgu svetog Petra. Netko od vatikanskih službenika ga je prepoznao i pozvao da uđe s njime u Vatikan, gdje ga je najprije dočekao markiz Giulio Sacchetti, koji ga je dopratio k ondašnjem državnom tajniku kardinalu Villotu, a on u dvoranu gdje je novi Papa večerao s kardinalima koji su ga izabrali. Dziwisz kaže da je bio veoma ganut, vidjevši svog kardinala, koji ga je pomno promatrao, odjevenog u bijelo. Papa mu se približio i šapnuo da će i dalje biti njegov tajnik. Opustio sam se i shvatio da će Wojtyla ostati i dalje jednostavan čovjek kao što je bio kao krakovski nadbiskup.

Na dan izbora za papu kardinala Wojtyle brojni vjernici hodočastili su na njegov grob koji se nakon proglašenja blaženim, nalazi u bazilici sv. Petra u kapeli sv. Sebastijana. (ika/bitno.net)

Foto: www.vaticaninsider.com