Nagrada

Zaklada Joseph Ratznger – Benedikt XVI. odlučila je ove godine nagradu dodijeliti francuskom profesoru Remiju Bragueu i američkom isusovcu Brianu Daleyu. To je tijekom konferencije za novinare 28. rujna potvrdio predsjednik znanstvenog odbora i predsjednik Zaklade kardinal Camillo Ruini.

Profesor Remi Brague, otac četvero djece, profesor srednjovjekovne i arapske filozofije na Sorboni u Parizu i profesor europskih religija na sveučilištu Ludwig-Maximilian u Muenchenu, studirao je najprije klasične jezike i filozofiju na Višoj redovnoj školi u Parizu, a potom židovski i arapski jezik. Godinama je predavao filozofiju u Dijonu na sveučilištu u Borgogni, a potom 20 godina na Sorboni. Trenutačno predaje na sveučilištu u Muenchenu. Održao je niz predavanja na sveučilištima u SAD-u, Italiji i Španjolskoj. Njegova djela “Budućnost Zapada”, “Mudrost svijeta”, “Bog kršćana jedini Bog?” i “Sidra neba” prevedena su na mnoge jezike. Član je Francuskog instituta – Akademije moralnih i političkih znanosti.

Isusovac prof. Brian E. Daley na čelu je katedre teologije na sveučilištu Notre Dame u američkoj saveznoj državi Indiani. Godine 1961. doktorirao je na sveučilišta Fordham University u New Yorku, a potom je na Merton Collegeu u Oxfordu studirao antičku povijest i filozofiju. U Družbu Isusovu ušao je 1964. te studirao teologiju u Frankfurtu u Njemačkoj. Zaređen za svećenika 1970. vratio se u Oxford gdje se na tamošnjem Teološkom fakultetu bavio teološkim istraživanjima sve do 1978. Osamnaest godina predavao je povijest teologije na isusovačkom sveučilištu Weston u Cambridgeu i Massachusettsu da bi se 1996. preselio na Notre Dame. Njegova glavna djela su “Nada prve Crkve”, “Prve patrističke homilije o Marijinu uznesenju”, “Grgur Nazijanski”. Poznat je i po brojnim člancima, esejima i prijevodima. Trenutačno obnaša dužnost tajnika Katoličko-pravoslavnog vijeća za Sjevernu Ameriku.

Nagradu će dobitnicima predati 20. listopada, tijekom redovne Biskupske sinode, sam Sveti Otac. Time se želi – kako ističe Vatikanski dnevnik L’Osservatore Romsano – na jednostavan, ali konkretan način odati priznanje i zahvalu ljudima, koji se u ove tmurne dane u dubokom zajedništvu s Papom trude da istina zablista. (ika/bitno.net)