Jedna od glavnih tema koja se nametnula vezano za prošlogodišnju Sinodu o Amazoniji bilo je pitanje ređenja oženjenih muškaraca (viri probati). U svojoj apostolskoj pobudnici Querida Amazonia, nastaloj nakon sinode, Papa nije dao dopuštenje za takvu mogućnost, a jučer objavljene Papine zabilješke vezane za sinodu daju uvid u Papinu odluku o tom pitanju.

“Bilo je rasprave… bogate rasprave… dobro utemeljene rasprave, ali ne i razlučivanja što je nešto posve različito od postizanja dobrog i opravdanog konsenzusa ili relativne većine”, zapisao je Papa.

“Moramo razumjeti da je Sinoda više od skupštine; a u ovom specifičnom slučaju ona nije mogla izbjeći dinamiku”, napisao je Franjo. “O ovom je pitanju bilo bogate, produktivne, pa i potrebne rasprave, ali ne više od toga. Za mene je to bilo ključno u konačnom rasuđivanju kada sam razmišljao kako napisati pobudnicu.”

Papine zabilješke je u svom članku objavljenom u listu La Civiltà Cattolica donio isusovac Antonio Spadaro, koji je sudjelovao na sinodi. Spadara mnogi smatraju bliskim Franjinim savjetnikom.

Papa je između ostalog zapisao i kako “loš duh” ponekad utječe na razlučivanje “favorizirajući ideološke pozicije (na obje strane), favorizirajući sukobe među sektorima i, što je još gore, slabeći slobodu duha koja je toliko bitna za sinodalni put”.

To dovodi do toga da svatko ostaje “nepomičan u ‘svojoj istini’, postajući zarobljenikom samog sebe i svojih stavova, projicirajući vlastite zbunjenosti i nezadovoljstva u mnogim situacijama. Tako zajedničko hodanje postaje nemoguće.”

Sveti Otac je zapisao kako to zajedničko hodanje uključuje iskreno slušanje koje nam omogućuje “raskrinkati” navodnu čistoću naših stavova te nam pomaže uočiti žito koje “uvijek raste među kukoljem”.

“Tko god nije shvatio taj evanđeoski pogled na stvarnost izlaže se besplodnoj gorčini. Iskreno slušanje uronjeno u molitvu otkriva nam ‘skrivene agende’ od kojih se trebamo obratiti”, dodao je Papa.

Spadaro je u svom tekstu istaknuo kako Papine bilješke ne govore tko je u pravu po pitanju viri probati, nego iznose način na koji do odluka dolazi te potrebu za razlučivanjem koje je “uistinu slobodno”.

Ako ti uvjeti za istinsko razlučivanje nisu zadovoljeni, piše Spadaro, Papa ne donosi odluku nego traži nastavak razlučivanja i raspravljanja.

“Volim misliti da, na određeni način, sinoda nije gotova. Ovo vrijeme prihvaćanja čitavog procesa koji smo živjeli izaziva nas da nastavimo hodati zajedno i stavimo ovo iskustvo u praksu”, zaključio je u svojim bilješkama Sveti Otac.