„Sretan samo što mogu najaviti da ću od 12. do 15. rujna ove godine, ako Bog da, boraviti u pastirskom pohodu Slovačkoj. Popodne [12. rujna]… Prije toga [istu nedjelju ujutro 12. rujna] slavit ću u Budimpešti Završnu misu Međunarodnog euharistijskog kongresa… Molimo svi za to putovanje i za osobe koje rade na njegovoj pripremi i organizaciji“, tim je riječima papa Franjo nakon molitve Angelusa na Trgu sv. Petra 4. srpnja najavio svoj četverodnevni apostolski pohod Budimpešti, Bratislavi i još tri slovačka grada, navodi se u tekstu predstavljanja Papina službenog programa na mrežnoj stranici Vatican Newsa.

Papino 34. međunarodno putovanje izvan Italije započinje u nedjelju, 12. rujna u glavnom gradu Mađarske, Budimpešti gdje će predsjedati Završnim misnim slavljem Međunarodnog euharistijskog kongresa u Budimpešti. Prije mise, po svom dolasku u Budimpeštu, Papa će se u Muzeju likovne umjetnosti susresti s mađarskim predsjednikom Jánosom Áderom i premijerom Viktorom Orbánom. Susret će trajati oko pola sata, od 8.45 do 9.15, kada je na istome mjestu predviđen susret s biskupima te zemlje. Papa će mađarskim biskupima uputiti govor. Slijedi zatim susret s predstavnicima Ekumenskog vijeća Crkava i nekoliko židovskih zajednica u Mađarskoj koji će se također održati u Muzeju.

U 11.30 sati Papa će na Trgu heroja predsjedati svečanim završnim misnim slavljem Međunarodnog euharistijskog kongresa. Sveti će Otac održati i misnu homiliju i predmoliti molitvu Anđeo Gospodnji.

U 14.30 sati je svečanost oproštaja u Međunarodnoj zračnoj luci u Budimpešti odakle će Sveti Otac otputovati zrakoplovom u Bratislavu. Dolazak u glavni grad Slovačke predviđen je oko 15.30. Nakon jednosatnog odmora u Apostolskoj će nuncijaturi sudjelovati na ekumenskom susretu tijekom kojeg će se okupljenima obratiti prigodnim govorom. U nuncijaturi će se kasnije, u 17.30, kao što običava na svakom apostolskom putovanju, susresti sa članovima Družbe Isusove. To je ujedno posljednja točka prvoga dana pohoda.

Drugi dan, u ponedjeljak, 13. rujna u 9.15 sati održat će se svečanost dobrodošlice u Predsjedničkoj palači u Bratislavi i kurtoazni posjet predsjednici Zuzani Čaputovoj u „Zlatnoj dvorani“. Slijedi susret s predstavnicima vlasti, diplomatskog zbora i civilnog društva, u vrtu Predsjedničke palače, nakon čega će papa Franjo poći u katedralu Svetoga Martina gdje će se održati susret s biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama, sjemeništarcima, bogoslovima i vjeroučiteljima. Susret je planiran za 10.45 sati.

Nakon ručka i odmora, Papa u 16 sati odlazi u privatni posjet „Centru Betlehem“ u Bratislavi. Slijedi susret sa židovskom zajednicom na trgu Rybné námestie glavnoga grada Bratislave, na kojem je podignut spomenik u znak sjećanja na sve slovačke Židove deportirane i ubijene tijekom holokausta. Papa će tom prilikom održati govor. U 18, odnosno 18.15 sati Papa će u nuncijaturi imati odvojene susrete s predsjednikom Parlamenta Borisom Kollárom i premijerom Eduardom Hegerom.

Trećega dana, u utorak 14. rujna Papa će imati najzgusnutiji raspored. Posjetit će naime dva grada: Košice, drugi grad po veličini u zemlji, smješten na istočnoj granici, u blizini Poljske, Ukrajine i Mađarske, na rijeci Horná, a zatim Prešov, treći grad po veličini Slovačke.

U Košice će Papa doputovati u 9 sati zrakoplovom iz Bratislave. U 10.30 na trgu Mestská športová hala u Prešovu služit će Božansku liturgiju svetog Ivana Zlatoustog prema bizantskom obredu. Poslijepodne, u 16 sati, u gradskoj četvrti Košica Luník IX susrest će se s romskom zajednicom koja tamo živi tridesetak godina. U 17 sati na stadionu Lokomotiva u Košicama održat će se susret s mladima iz Slovačke, nakon čega će se Papa u 18.30 vratiti zrakoplovom u Bratislavu.

Srijeda, 15. rujna, posljednji dan Papina putovanja, bit će posvećen posjetu Šaštinu, u pokrajini Trnava, danas jednom od najnovijih gradova u Slovačkoj, koji je status grada dobio 1. rujna 2001. U tome slovačkom gradu, posljednjem odredištu Papina apostolskog pohoda, održat će se dva susreta: u 9.10 molitveni susret s biskupima u Nacionalnom svetištu u Šaštinu, koje je prije 250 godina posvećeno Majci Božjoj koju puk tradicionalno časti pod naslovom Gospa od Sedam Žalosti, a odmah potom, u 10 sati, je završna misa na otvorenom u istome svetištu.

U 13.30 sati Papa će nakon oproštajne svečanosti u međunarodnoj zračnoj luci u Bratislavi napustiti Slovačku te se vratiti u Rim. Dolazak u rimsku međunarodnu zračnu luku Ciampino predviđen je u 15.30 sati.

Tema trideset i četvrtog apostolskog putovanja koja glasi: „S Marijom i Josipom na putu koji vodi do Isusa“, izabrana je, kako objašnjavaju u Svetoj Stolici, da se izrekne „molitvu da posjet pape Franje Slovačkoj uzmogne ojačati vjeru i obnoviti želju da se slijedi stope Gospodina Isusa koji ‘nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade’“ (Mt 20, 28). Spominjanjem Djevice Marije želi se odati počast dubokoj marijanskoj pobožnosti slovačkih vjernika koji se „stoljećima utječu njoj u pomoć“. Papa je također želio spomenuti svetoga Josipa, kojemu je posvetio apostolsko pismo Patris corde.

Logotip je nadahnutom temom posjeta: na dnu je prikazana cesta koja simbolizira put koji vodi do križa, smještenom unutar srca, što je podsjećaj na ljubav svetog Josipa i Majke Božje, nebeske zaštitnice Slovačke, prema Isusu. Sedam zvijezda na logu odnosi se na „Sedam Žalosti“, naslov koji se pripisuje Djevici. Elementi logotipa obojeni su u bijelu, plavu i crvenu boju slovačke zastave te bijelu i žutu zastave Vatikana.

Papin apostolski pohod Mađarskoj i Slovačkoj bit će drugo Papino apostolsko putovanje ove godine nakon posjeta Iraku.