sinoda

Zaključni dokument sinode o obitelji, koji je rezultat rada prošlogodišnje izvanredne i ovogodišnje redovite sinode u Vatikanu, objavljen je nakon što su sinodski oci danas popodne glasovali o njegovom konačnom sadržaju.

Dokument koji će u nekoliko idućih dana zasigurno biti predmetom raznih analiza i komentara, niti u jednom svom paragrafu, a ukupno ih je 94, ne spominje izravno mogućnost pričešćivanja za katolike koji su u drugom, civilnom braku – temu koja je, čini se, ipak bila jedna od dominantnih na sinodi unatoč protivljenju i samog Pape. Ipak, pastoralna problematika situacije u kojoj se nalaze te osobe temom je tri paragrafa – 84., 85. i 86.

Kako se čini, najspornijm se čini paragraf 85. koji je prošao potrebnu dvotrećinsku većinu samo za – jedan glas. U njemu se često spominje termin ‘razlučivanje’, koji je kardinal Christoph Schönborn nazvao ključnom riječju dokumenta kada je u pitanju ta problematika.

Paragraf citira fragment iz pobudnice Ivana Pavla II. Familiaris Consortio koji govori o potrebi “razlučivanja” različitih situacija u kojima se mogu naći ljudi koji su u drugom braku, jer nemaju svi istu odgovornost za stanje u kojem su se našli. Potom naglašava ulogu svećenika “koji treba pratiti vjernika na putu razlučivanja, u skladu s naukom Crkve i nalozima biskupa”.  “Razlučivanje pastira”, treba preuzeti odgovornost i biti svjesno tih različitosti situacija, vodeći pri tome računa o istinskom formiranju savjesti vjernika.

U dijelu koji se tiče razvedenih u drugom braku naglašava se i kako te osobe moraju biti povezanije s Crkvom, na načine koji su im dostupni. Taj dio završava s konstatacijom kako to “razlučivanje” osobe treba dovesti do “osvješćivanja vlastite situacije pred Bogom” i “stvaranja istinite ocjene o tome što otežava mogućnost punog sudjelovanja u životu Crkve”.

Zaključno izvješće ponovno je potvrdilo brak kao zajednicu muškarca i žene, koja je blagoslov za Crkvu i društvo. Nastojanja da se homoseksualne zajednice uzdignu na razinu braka su “potpuno neprihvatljiva”, stoji u dokumentu.

Kako piše The Catholic Herald, izvješće spominje i temu uloge žene u obitelji, Crkvi i društvu koja se mijenja, doprinos samaca Crkvi i obitelji, herojsku skrb roditelja nad djecom s poteškoćama u razvoju, obitelj kao sredstvo zaštite svetosti života i pritisak siromaštva i migracija na instituciju obitelji.

Prve reakcije na dokument (o kojem ćemo zasigurno više pisati u danima koji dolaze) su različite, ali čini se kako je najbliže istini ono stajalište po kojem je izvješće rezultat kompromisa između raznih opcija koje su se mogle čuti ovih dana na Sinodi.

G. An. | Bitno.net