Hod Crkve posljednjih tjedana pontifikata Benedikta XVI., sve do izbora novoga Pape, od početka upražnjene stolice i konklave, vrlo je zahtjevan zbog nove situacije. Radujemo se jer ne moramo biti žalosni zbog preminuća voljenoga Pape, ali nas nije mimoišla jedna druga kušnja: umnažanje pritisaka i promišljanja stranih duhu s kojim bi Crkva željela živjeti razdoblje iščekivanja i pripreme – piše u ovotjednom uvodniku pater Lombardi, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice.

Mnogi nastoje iskoristiti trenutak iznenađenja i nesnalaženja nestabilnih duhova kako bi posijali pomutnju i srušili ugled Crkve i njezine uprave, pribjegavajući starim oruđima, poput zlih jezika, dezinformiranja, ponekad i same klevete, ili vršeći neprihvatljive pritiske kako bi utjecali na glasačku obvezu nekoga člana Kardinalskog zbora, koji je iz jednoga ili drugog razloga nepoželjan – istaknuo je pater Lombardi.

Tko se nameće kao sudac, iznoseći teške moralne sudove, u većini slučajeva nema nikakav autoritet da to čini. Tko misli samo na novac, seks i vlast, i naviknut je tim metrima iščitavati razne zbilje, nije kadar u Crkvi vidjeti ništa drugo, jer svoj pogled ne zna usmjeriti prema visini i ne zna sići u dubinu da može shvatiti dimenzije i duhovne razloge življenja. A rezultat toga je posvema iskrivljen opis Crkve i njezinih ljudi – ustvrdio je pater Lombardi.

Ali to neće utjecati na vjernike, neće načeti vjeru i nadu u Gospodina koji je obećao da će pratiti svoju Crkvu. Mi želimo, prema tradiciji i zakonu Crkve, da ovo bude razdoblje iskrenog razmišljanja o duhovnim iščekivanjima svijeta i o crkvenoj vjernosti Evanđelju, molitve za pomoć Duha Svetoga, blizine Kardinalskom zboru koji se priprema za zahtjevnu službu razlučivanja i odabira koji se od njega zahtijeva i radi čega uglavnom i postoji – piše pater Lombardi.

Na tom nas putu prati prije svega uzor i duhovna neporočnost pape Benedikta XVI. koji je na početku Korizme svoje posljednje dane papinstva želio posvetiti molitvi. Pokornički put obraćenja prema uskrsnoj radosti, u tom duhu živimo i živjet ćemo ovo razdoblje: obraćenja i nade – zaključio je pater Lombardi. (rv/bitno.net)