Novi prefekt Dikasterija za nauk vjere Víctor Manuel Fernández odlučio je odgovoriti na napade kojima je proteklih dana izložen zbog knjižice “Zaliječi me svojim ustima: Umjetnost poljupca” (Saname Con Tu Boca. El Arte De Besar), koju je objavio kao mladi svećenik 1995. godine.

Svoju reakciju objavio je na Facebook profilu, a na nju ga je, kako kaže, potaknula činjenica da je pravi motiv kritika na njegov račun „napad na papu Franju“.

Započevši sa zahvalom svima onima koji su mu proteklih dana iskazali podršku i bliskost, Fernández u svojoj objavi ističe kako postoje “skupine koje se protive Franji, koje su bijesne i koje idu toliko daleko da koriste neetička sredstva da mi naude”.

“Primjerice, godinama se pozivaju na jednu moju knjižicu koja više ne postoji, a govorila je o poljupcu. Inspirirao me izraz iz vremena crkvenih otaca kako je utjelovljenje poput Božjeg poljupca čovječanstvu”, nastavlja Fernández.

Prefekt Dikasterija za nauk vjere objašnjava kako je u vrijeme nastanka knjige bio mlad svećenik koji se pokušao obratiti mladima te kako je kateheze objavljene u knjižici sastavio uz sudjelovanje mladih koji su doprinijeli svojim idejama i pjesmama.

“Pa, ono što te ekstremne skupine rade jest da govore: ‘Pogledajte razinu ovog teologa, pogledajte besmislice koje je napisao, pogledajte njegove niske sposobnosti.’ Godinama me ismijavaju citatima iz te knjige. Ali kateheza za tinejdžere nije teološka knjiga, postoji velika razlika u književnom žanru. Ne može se tražiti da župnikova kateheza za tinejdžere bude teološki priručnik”, napisao je Fernández.

Argentinski nadbiskup istaknuo je i kako je ponosan na činjenicu što je pokušao doprijeti do svih koristeći različit jezik, dodavši kako je za papu Franju važno “da se teolog spusti u blato i pokuša koristiti jednostavan jezik koji dopire do svakoga”.

“Napisao sam i knjige na višim razinama, napisao sam nekoliko članaka za časopis ‘Angelicum’ i ‘Nouvelle Revue Théologique’, na primjer, tekstove koje možda malo tko razumije. Ali zadaća teologa nije ograničena na te tekstove”, nastavio je Fernández.

Posebno ga je zasmetao krivi prijevod u jednoj od njegovih pjesama, što pripisuje činjenici da su žarište napada na njega Sjedinjene Američke Države.

“Riječ ‘bruja’ (vještica) prevode kao ‘puta’ (kurva). Ali u knjizi piše ‘bruja’. Nemaju pravo mijenjati moje riječi. Čini se da nemaju etike, a ovo nije prvi put da mi to rade.”

Pred kraj objave argentinski nadbiskup ustvrdio je kako je svjestan da napadi na njega neće prestati, te da su se njegovi kritičari spremni udružiti s bilo kime kako bi napali Franjo zbog njegova imenovanja.

“Ne radim ovo kako bih branio sebe. Već sam mnogo puta izdržao te stvari i oluja će proći. Ovo razjašnjenje je napisano kako se neki od vas ne bi osjećali zbunjeni ili patili zbog ovih i drugih optužbi, ali prije svega, sve to činim da se izbjegne nanošenje štete Franji”, zaključio je Fernández.

Što piše u spornoj knjizi?

Catholic Herald prenio je nekoliko ulomaka iz Fernandezove knjižice koji su im se činili najintrigantnijima. Kako je navedeno, nadbiskup u njoj govori parovima da je poljubac “termometar ljubavi” te upozorava da je “ljubav ugrožena” kada stupaju u spolni odnos bez poljupca “samo kako bi olakšali svoj instinkt i zadovoljili potrebu”.

“Nedostaju li oni polagani, promišljeni, drhtavi poljupci, to može značiti da je ljubav prestala biti susret dvoje koji se dive, razmišljaju, obožavaju, i postali su zbroj dvoje egoista koji se međusobno iskorištavaju kako bi zadovoljili svoje primarne potrebe i smirili živce.”

Nastojeći pomoći parovima da zadrže žar prve strasti, Fernández nudi i savjete kako se dobro ljubiti te ih upozorava na “neprijatelje poljupca” koje moraju izbjegavati, poput lošeg zadaha.

Takav se problem, kaže on, može riješiti “poduzimanjem mjera opreza poput pranja zubi, žvakanjem nekoliko zrna kave ili ispiranjem sodom bikarbonom; a ako je riječ o nečem ozbiljnijem i trajnijem rješava se posjetom stomatologu ili kontrolom probavnog sustava”.

“Postoje žene koje vole spor i nježan poljubac, ali njihov partner u njega stavlja previše pokreta i brzine. A događa se i da je jedan od njih dvoje jako napet i prejako pritisne usne. On oslobađa svoju napetosti, ali ona se osjeća kao da joj se buši po ustima.”

„Sve ove stvari, koje izgledaju vrlo površne, samo su primjeri nečeg vrlo konkretnog i vrlo važnog: dugog naukovanja ljubavi; dugog puta koji vodi do pravog poljupca; puta koji se sastoji od poštovanja, delikatnosti, strasti i realizma.”

Fernández je naveo kako previše ljubljenja može rezultirati time da parovi ne osjećaju “gotovo ništa” te predlaže da pokušaju povećati intimnost zajedničkim aktivnostima i obrocima.