Da bismo bili u skladu s onim što molimo, moramo imati čisto srce. A čistim je srcem moguće vidjeti Boga.

Molitva daje čisto srce; to je početak svetosti. Svetost nije neki luksuz pridržan samo nekima, to je dar darovan vama kao i meni.

Gdje započinje svetost? U našim srcima. Zato moramo trajno moliti da bismo srce zadržali čistim jer čisto srce postaje tabernakul Boga živoga.

Isus je postao kruhom života da bi nam darovao svoj život, da bismo mi mogli postati kao on. Budimo dakle kao Isus puni suosjećanja, poniznosti, dobrote jedni prema drugima. Ako se međusobno ljubimo, ljubimo samog Isusa. I vi i ja imamo sve izglede da postignemo svetost zahvaljujući molitvi, žrtvi i ljubavi. Molimo jedni za druge da bismo sve više rasli u zajedništvu s Kristom.

Isus Krist nas uči da valja “uvijek moliti i nikad ne prestati”, a to znači da se ne smije umoriti moleći. Sveti Pavao piše: “Molite bez prestanka.” Bog poziva sve ljude na taj stav srca koji je zapravo molitva.

Pustimo da ljubav Božja potpuno zavlada srcem; neka ona postane njegova druga narav; neka to srce ne dopusti da u njega uđe bilo što, što je u suprotnosti s tom ljubavlju; neka se to srce trajno vježba u ljubavi nastojeći se svidjeti Bogu i ne uskraćujući mu ništa što on traži. Neka prihvaća sve što dolazi iz ruke Božje; neka čvrsto odluči da će se čuvati svakog grijeha, svjesnog i nesvjesnog a ako se dogodi takav pad, tražit će odmah oproštenje. Takvo srce živi trajnu molitvu.

Poznavanje Boga rađa ljubavlju; poznavanje sebe, poniznošću. Poniznost nije ništa drugo doli istina. Što imamo a da nismo primili, pita sv. Pavao. Ako smo sve primili, što to za nas znači? Ako se zaista dobro poznajemo, nikad nećemo oholo dizati glave. Ako ste pravo ponizni, ništa vas neće smesti, ni pohvale ni grdnje, jer vi znate što ste. Ako vas ogovaraju, nećete izgubiti hrabrost. Ako vas proglašuju svetim, nećete se odmah postaviti na oltar. Poznavanje samog sebe bacit će vas na koljena.

Promijenite svoja srca…
Nema obraćenja bez promjene srca:
promjena mjesta nije rješenje;
promjena djelatnosti također nije rješenje.
Rješenje je u promjeni srca.
A kako ga možemo promijeniti?
Moleći!

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Molitva – svježina jednog izvora”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net