Novi ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice Matteo Bruni, već deset godina radi za tu ustanovu, koordinirajući medije i održavajući odnose s novinarima iz cijeloga svijeta. Radio je uz ravnatelje koji su bili na toj dužnosti proteklih godina, baveći se posebno organiziranjem prisutnosti novinara na apostolskim putovanjima Svetoga Oca u inozemstvo, kao i u prigodi raznih događaja u Vatikanu i u Italiji.

Osvrnuvši se u razgovoru s novinarom Radio Vatikana na novu dužnost, Bruni je prije svega rekao da je to imenovanje za njega čast, te da ga tumači kao znak poštovanja prema njegovoj osobi, ali i prema njegovoj prošlosti i radu koji je ostvario s kolegama iz Tiskovnoga ureda Svete Stolice. Zahvalivši na povjerenju Svetom Ocu i pročelniku Dikasterija za komunikaciju Paolu Ruffiniju, napomenuo je da Tiskovni ured nije velika struktura, ali je slojevita, s nizom funkcija koje u prvom trenutku nisu očite čak ni nekomu tko ga često posjećuje. Mislim da bi njegovo poznavanje iznutra bilo korisno za dublje ostvarivanje reforme samoga dikasterija, primijetio je Bruni.

Spomenuvši svoje dosadašnje djelovanje, novi ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice rekao je da, premda je njegov rad bio više iz pozadine, nastojao je pridonijeti točnom informiranju i prenošenju važnih tema papinstva. U tom smislu novu dužnost smatram nastavkom prethodne; to je dužnost komunikatora u službi Svetoga Oca i Svete Stolice, koji stavlja na raspolaganje svoje ljudske i profesionalne osobine, rekao je Bruni. Pritom je također izrazio zahvalnost za ono što je naučio od o. Federica Lombardija koji ga je pozvao da se uključi u rad Tiskovnoga ureda Svete Stolice.

Tu su u igri brojni čimbenici: radno iskustvo, ali i iskustvo oca i supruga. Prati me potpora moje supruge i ljubav moje kćeri, rekao je Bruni te dodao da je važan čimbenik i njegovo zauzimanje za siromašne na periferijama Rima i u svijetu; iskustvo koje je stekao sa Zajednicom sv. Egidija još od gimnazijskih dana. Danas se od mene traži korak više te, prihvaćajući taj zahtjev, ne mogu ne nastaviti raditi u službi Pape i Svete Stolice, sa svojom osjetljivošću koja je također osjetljivost Crkve svih ljudi, a posebno siromašnih, kazao je Bruni.

Na novinarovo pitanje što je danas potrebno svijetu informiranja, istaknuo je jasnu komunikaciju, transparentnu komunikaciju događaja koja pridonosi tumačenju slojevitosti svijeta u kojemu živimo. Tu mislim na komunikaciju koja obogaćuje razumijevanje konteksta u kojemu se stvari događaju. Pontifikat pape Franje iskazuje se kroz njegove geste, njegove riječi, njegove odluke, ali povijesna se važnost nekih događaja katkada bolje shvaća u široj perspektivi, primijetio je Matteo Bruni te istaknuo da u tom smislu želi pridonijeti da Tiskovni ured Svete Stolice bude sve više uporište za novinare koji cijelom svijetu govore o Papi i o Svetoj Stolici.

Vatican News | Bitno.net