Vatikan osniva povjerenstvo koje će bdjeti nad izgradnjom novih crkava i nad glazbom koja se izvodi tijekom liturgijskih slavlja.

Kako u svom najnovijem članku piše poznati vatikanist Andrea Tornielli, ta komisija će biti vrlo skoro osnovana unutar  Kongregacije za bogoštovlje.

U svom članku Tornielli ističe, da se radi o timu koji će reći dosta crkvama- garažama, onim smionim arhitekturama tolikih modernih zdanja novih katoličkih crkvi koje dovode u pitanje njihovu osnovnu namjenu. Također, zadatak povjerenstva će biti promicanje pjevanja koje će uistinu pomoći slavljenju mise. Povjerenstvo za umjetnost i crkvenu glazbu za liturgiju narednih će tjedana biti osnovano pri Kongregaciji za bogoštovlje. To neće biti samo ured već tim ljudi koji će imati zadatak da surađuju sa povjerenstvima koja su zadužena za ocjenu projekata novih crkvi u biskupijama, kao i produbiti temu glazbe i pjevanja koja prate liturgijska slavlja.

Tornielli također naglašava da kardinal  Antonio Cañizares Llovera, prefekt Kongregacije za bogoštovlje, u skladu sa Benediktom XVI, smatra ovaj posao vrlo žurnim“. Vidljivo je svima  da novoizgrađene crkve posljednjih desetljeća liče  dvoranama za višenamjensku uporabu. Prečesto arhitekti, pa i oni najpoznatiji, u nacrtima novih crkvi nisu krenuli od onoga što je katolička liturgija , već su zamislili i ostvarili ekstravagantna zdanja, koja naliče svemu samo ne crkvi. Kubici cementa, staklene kutije, smioni oblici, konfuzni prostori koji pozivaju na sve drugo osim na sveto i otajstvo, gdje je svetohranište sakriveno kao da smo u potrazi za skrivenim blagom, gdje su likovi svetaca rijetkost. Novo povjerenstvo, čiji se pravilnik piše ovih dana, dati će precizne naznake biskupijama o umjetnosti u liturgiji, a ne općenito o crkvenoj umjetnosti, kao i o glazbi i pjevanju tijekom liturgijskih slavlja. Povjerenstvo će imati pravnu vlast Kongregacije za bogoštovlje.

Tornielli podsjeća da su zloupotrebe u liturgiji na raznim razinama, koje su se pojavile zadnjih desetljeća i u nekom slučajevima su postale opća praksa, učinjene ne u skladu već u suprotnosti sa normama utvrđenim liturgijskom reformom pape Pavla VI. Znači, ne treba mijenjati reformu već treba produbiti pravilno shvaćanje slavljenja liturgije, a negdje i vratiti se na pravi put.

Stoga Kongregacija za bogoštovlje namjerava kapilarno promicati formaciju koja će uključiti svećenike, redovnike i katehete, slijedeći primjer i nauk Benedikta XVI da se ponovno obnovi osjećaj za sveto i otajstvo u liturgiji, zaključuje Andrea Tornielli.

Za Bitno.net: Marijo Udina