Ispred bazilike svetog Petra, odnosno na njezinom prednjem trijemu, ubuduće će se jednom mjesečno održavati pobožnost Svete ure, odnosno euharistijskog klanjanja, javlja CNA. U vatikanskom priopćenju stoji da pobožnost Svete ure „predstavlja dio pastoralnih inicijativa bazilike“.

Prvo euharistijsko klanjanje, koje je predviđeno za 14. ožujka, predvodit će franjevac Mauro Gambetti, nadsvećenik papinske bazilike svetog Petra. Tijekom euharistijskog klanjanja molit će se za papu Franju čiju desetu obljetnicu pontifikata obilježavamo ovog ponedjeljka.

Bazilika svetog Petra obično je otvorena svaki dan od 7 sati. Zimi se zatvara u 18:30, a ljeti u 19 sati. Presveti oltarski sakrament izložen je u kapelici Presvetog sakramenta, koja se nalazi u samoj Bazilici, i to od ponedjeljka do subote od otprilike 9 do 16.45 sati.

Inače, ovo mjesečno euharistijsko klanjanje predstavlja jednu od brojnih inicijativa koju je kardinal Gambetti započeo otkako je u veljači 2021. godine imenovan nadsvećenikom papinske bazilike svetog Petra.

U listopadu 2022. godine inicirao je osmominutni svjetlosni spektakl na pročelju bazilike svetog Petra pod nazivom „Follow Me: The Life od St. Peter“. Također je prošle korizme potaknuo molitvu križnog puta svakog petka u Bazilici. Molitvu su pratile slike Muke Kristove talijanskog umjetnika Gaetana Previatija.

Kardinal Gambetti je tijekom svog mandata donio i zabranu slavljenja privatnih misa na oltarima u gornjem dijelu bazilike svetog Petra.

Podsjetimo se, papa Franjo je 27. ožujka 2020. godine predvodio euharistijsko klanjanje na trijemu bazilike svetog Petra i udijelio blagoslov Urbi et Orbi. Sveti Otac je tom prilikom molio za kraj pandemije COVID-19.