Papa

Njemački satirički magazin Titanic zabranjen je nakon tužbe Vatikana, a zbog uvrjedljive fotomontaže fotografije Pape na naslovnoj (i posljednjoj) stranici, javlja portal dw.de.

Na naslovnici, njemački satirički magazin zbija šalu oko objavljivanja povjerljivih podataka iz Vatikana. Tako ispod naslova “Aleluja u Vatikanu – otkriveno je gdje curi!” stoji fotomontaža pape Benedikta XVI. kojem je dodana vidljiva žuta mrlja na sutani na području prepona. Kako bi bili posve jasni, što su mislili tom satirom, i na posljednjoj stranici je fotografija Pape snimljenog s leđa gdje mu je montažom na stražnjici dodana još jedna (smeđa) mrlja uz natpis: “Otkrivamo još jedno mjesto gdje curi”.

Glasnogovornik njemačke Biskupske konferencije Matthias Kopp objasnio je pravne korake protiv magazina tvrdnjom kako je tom fotomontažom “Papa povrijeđen u svojim osobnim pravima” i kako ta šala “prelazi svaku mjeru” što bi se moglo trpjeti.

Stoga je biskup Angelo Beccio iz vatikanskog Državnog tajništva zadužio jedan odvjetnički ured iz Bonna da zatraži hitnu zabranu satiričkog magazina. Pokrajinski sud u Hamburgu brzo je utvrdio kako ova fotografija vrijeđa i vjerske osjećaje njemačkih katolika i naredio zabranu prodaje srpanjskog izdanja magazina.

Bitno.net