Siromastvo

Na dan zahvalnosti, koji se slavi u Italiji, Papa je u nagovoru prije podnevne molitve ponovno pozvao „na način života ukorijenjen u vjeri“, dodajući da nitko nije toliko siromašan da ne bi mogao nešto darovati.

Dvije siromašne žene s velikom vjerom u Boga, udovice o kojima u službi riječi govori nedjeljna liturgija, protagoniste dvaju biblijskih prizora, dragocjen su izvor za pouku o vjeri – istaknuo je Benedikt XVI.

Prva je kadra – u vrijeme nestašice – ponuditi proroku Iliji, koji od nje traži malo vode i malo kruha, ono što joj je ostalo: pregršt brašna i kap ulja i za to će biti nagrađena; a drugu je zamijetio Isus u Jeruzalemskom hramu dok je stavljala dva novčića u riznicu: njezin je prinos veći od prinosa bogataša. Te su dvije žene uzor vjere, koja se očituje kao nutarnje raspoloženje onoga tko svoj život temelji na Bogu, na njegovoj riječi i posvema se u Njega ufa – objasnio je Benedikt XVI.

Ali objektivno stanje potrebe nije dostatno jer Bog uvijek zahtijeva i naš slobodan pristanak, koji se očituje u ljubavi prema Bogu i prema bližnjemu – primijetio je Papa. Nitko nije toliko siromašan da ne bi mogao nešto darovati. Zaista obje današnje udovice po ljubavi očituju svoju vjeru. Udovice potvrđuju nerazdvojno jedinstvo između vjere i ljubavi, i između ljubavi prema Bogu i ljubavi prema bližnjemu – rekao je Papa citirajući svetoga Lava Velikog: „Na tezulji se božanske pravednosti ne mjeri količina darova, nego težina srca“ – ustvrdio je sveti Lav Veliki.

Svaka gesta dobrote ima smisla pred Bogom, svako milosrđe rađa plodom – dodao je Papa, a potom zazvao Mariju, savršeni uzor osobe koja se posvema pouzdaje u Gospodina, Marijo, pomogni i svakomu od nas, u ovoj Godini vjere, da ojača pouzdanje u Boga i njegovu riječ – molio je Benedikt XVI.

Nakon marijanske molitve Papa je podsjetio da je u subotu u gradu Spoletu proglašena blaženom Maria Luisa Prosperi, redovnica i opatica benediktinki u talijanskom gradiću Treviju, koja je na poseban način bila združena s mukom Kristovom. Papa se potom osvrnuo na Dan zahvalnosti, koji se u Italiji u okviru Godine vjere obilježava pod Geslom ‘Uzdaj se u Gospodina i čini dobro: obitavat ćeš zemlju’, rekavši da geslo upozorava na potrebu življenja ukorijenjenog u vjeri, da se zahvalnim duhom prizna stvoriteljska i providnosna ruka Božja koja hrani svoju djecu. Pozdravljam sve poljodjelce – rekao je Papa.

Pozdravljajući na raznim jezicima Papa se posebno obratio poljskim hodočasnicima, koji su jučer slavili državnu neovisnost, rekavši: Slavlje podsjeća na vjeru vaših otaca, na povijest, na duhovnu snagu nedavnih naraštaja, koja je temelj za izgradnju blagostanja vaše domovine. (rv/bitno.net)

Foto: Shutterstock.com