Foto: Zenit NA

Vrijeme Došašća nas već dva tjedna poziva na duhovno bdijenje kako bismo pripravili put Gospodinu koji dolazi. U ovoj trećoj nedjelji, liturgija nam predlaže nešto drukčiji unutarnji stav s kojim bismo iščekivali Gospodina, naime stav radosti. Današnja se nedjelja i naziva „radosna“ ili nedjelja gaudete, jer misa započinje s antifonom „Radujte se uvijek u Gospodinu“, podsjetio je Sveti Otac.

„Ljudsko srce želi radost. Svi želimo radost“, nastavio je Papa, a kršćani su pozvani živjeti i svjedočiti radost koja proizlazi iz Božje prisutnosti u njihovu životu. „Otkako je Isus ušao u povijest, svojim rođenjem u Betlehemu, čovječanstvo je primilo klicu Kraljevstva Božjega, kao što zemlja prima sjeme s obećanjem buduće žetve. Ne mora se više drugdje tražiti! Isus je došao donijeti radost svima i zauvijek“, naglasio je papa Franjo, dodajući da se ne radi samo o radosti kojoj se nadamo u nebesima: „ovdje na zemlji smo tužni, a u raju ćemo biti radosni. Ne, to nije to!“, rekao je Papa. Radi se o radosti koja je već stvarna i koja se već sada može iskusiti, „jer sam Isus naša je radost“, „djelatan u nama osobito po Riječi i sakramentima“.

„Svi mi krštenici, djeca Crkve, pozvani smo uvijek iznova primati Božju prisutnost među nama i pomoći drugima da je otkriju ili, ako su je zaboravili, iznova pronađu. Riječ je o prekrasnome poslanju, poput onoga Ivana Krstitelja: usmjeravati ljude prema Kristu – ne prema nama! – jer on je cilj prema kojem teži ljudsko srce kada traži radost“, istaknuo je Sveti Otac i nastavio:
„I Sveti Pavao, u današnjoj liturgiji, naznačuje uvjete da bismo bili ‘misionari radosti’: ustrajno moliti, uvijek Bogu zahvaljivati, duha ne trnuti, tražiti dobro i izbjegavati zlo. Ako to bude naš način života, onda će Radosna vijest moći ući u tolike domove i pomoći osobama i obiteljima ponovno otkriti da je spasenje u Isusu. U njemu je moguće pronaći nutarnji mir i snagu da bi smo se svakodnevno suočavali s raznovrsnim životnim situacijama, pa i onim najtežima“.

„Nikada se nije čulo za nekoga žalosnog sveca ili za sveticu s licem kao da je na pogrebu“, dodao je Papa. „Bilo bi to proturječje. Kršćanin je osoba čije je srce ispunjeno mirom jer zna da je njegova nada u Gospodinu, pa i kada prolazi kroz teške trenutke svojega života“. Ako vjerujemo, to ne znači da nećemo doživjeti teške trenutke, već znači „imati snagu suočiti se s njima, znajući da nismo sami“, zaključio je Papa, ističući da Isus nije tek povijesni lik, već nas i danas vodi svojim putem i u sakramentima nam očituje svoju nježnost.

Nakon molitve Anđeo Gospodnji, Papa je pozdravio okupljene hodočasnike, osobito djecu koja su došla na blagoslov figurica Djeteta Isusa za jaslice. „Kada se molite kod kuće, pred vašim jaslicama, sjetite se i mene, molite za mene, kao što se i ja sjetim vas“, poručio im je Sveti Otac. Osim toga, vjernicima je na Trgu ovom prigodom podijeljeno 50,000 molitvenika. „Molitva je uzdisaj duše. Važno je pronaći trenutke u danu kako bismo otvorili srce Gospodinu“ rekao je Papa i otpustio vjernike svojim uobičajenim pozdravom.

RV | Bitno.net