Osigurajte ne samo nužnu proizvodnju i pravednu raspodjelu dobara, nego iznad svega „pravo svakog čovjeka da se hrani prema svojim potrebama“, rekao je u ponedjeljak 16. listopada papa Franjo prilikom otvaranja proslave Svjetskog dana hrane u sjedištu Organizacije za prehranu i poljoprivredu (FAO) u Rimu.

Ovogodišnja tema je: „Promijeniti budućnost migracija. Ulaganje u sigurnost hrane i u ruralni razvoj“, zato je Sveti Otac potaknuo međunarodnu zajednicu na „dobru volju“ i na „dijalog“ kako bi zaustavili sukobe i potpuno se zauzeli za razoružanje jer je moguće zaustaviti upotrebu oružja za masovno uništenje.

Druga prepreka svjetskoj ravnoteži, primijetio je Papa, su klimatske promjene i istaknuo je da se neke zemlje udaljavaju od Pariškog sporazuma o klimi koji je jedan od pravnih instrumenata međunarodne zajednice i umjesto da ga razvijaju ponovo se pojavljuje nepoštovanje ekosustava, manipuliranje i kontroliranje ograničenih resursa na planeti, pohlepa i profit.

Borba protiv gladi ne bi trebala biti predstavljena kao neizlječiva bolest vezana uz migracije. Potreban je svjetski savez kako bi se migracije događale na sigurniji i uređeniji način na čemu rade Ujedinjeni narodi i što zahtijeva koordinirano i sustavno djelovanje vlada tako da svrha te borbe bude susret naroda a ne isključivanje i ranjavanje, istaknuo je Sveti Otac.

Nastavljajući, upitao je zašto se ne bi u međunarodnu suradnju mogla uvesti „kategorija ljubavi“, zašto evanđeosko načelo ne bi postalo „načelo humanosti“ u jeziku međunarodnih odnosa i dodao je kako bi diplomacija i multilateralne ustanove trebale njegovati sposobnost ljubavi jer to je glavni put koji jamči ne samo sigurnost hrane, nego i cjelokupnu sigurnost ljudi.

Ne može se podijeliti ljudska obitelj između onih koji imaju previše i onih kojima manjka ono temeljno, rekao je Papa i ponovio podatak koji je naveo glavni ravnatelj FAO-a, Jose Graziano da Silva, da danas u svijetu imamo 740 milijuna selilaca, te je potaknuo da se taj jaram siromaštva rješava prevencijom razvojnih projekata koji stvaraju nova radna mjesta i sposobnost da se suočavamo s klimatskim i ekološkim krizama.

Na kraju Sveti je Otac rekao da se ne smiju oduzimati obradive površine narodima, prepuštajući da veliki ostvaruju profit u suradnji možda čak i s onima koji bi trebali štiti interese naroda. Treba se boriti protiv pojedinih skupina koje rade na korumpiran i nezakonit način i u tome treba sudjelovati i Katolička Crkva, kako bi se postiglo dobro čitave ljudske obitelji.

RV | Bitno.net