irak krscani

Pismo je napisano u prigodi prve obljetnice dolaska u Jordan Iračana koje su džihadisti samozvane Islamske države prognali iz njihove zemlje. Upravo će za tu prigodu u Jordan sutra (7. kolovoza) doputovati glavni tajnik Talijanske biskupske konferencije biskup Nunzio Galantino, te posjetiti neke od prihvatnih središta za izbjeglice.

Pismo pape Franje želi riječju nade doći do onih koji su, pritisnuti nasiljem, bili primorani napustiti svoj dom i svoju zemlju. Nazvavši ih okrutnim, neljudskim i neobjašnjivim progonima, Papa je u pismu više puta dao glas onima koji su na više strana svijeta – ponajviše među kršćanima – žrtve fanatizma i nesnošljivosti, često pred očima i šutnjom svih ljudi. To su današnji mučenici – istaknuo je Papa – poniženi i diskriminirani zbog svoje vjernosti Evanđelju.

Papa je, osim toga, pozvao na solidarnost, koja ima biti znak Crkve koja ne zaboravlja i ne napušta svoju djecu prognanu zbog njihove vjere, kako bi znali da im se svakoga dana posvećuje molitva, uz zahvalnost za svjedočanstvo koje nam pružaju. Sveti je Otac izrazio duboku zahvalnost zajednicama koje su preuzele na sebe teret te braće, ne okrenuvši pogled na drugu stranu, i koje svjedoče Kristovo uskrsnuće sudjelujući u boli i pružajući pomoć stotinama tisuća izbjeglica. Znak je to prigibanja nad trpljenje koje može ugušiti nadu; to je bratsko služenje koje obasjava i vrlo mračne trenutke života – istaknuo je Papa.

Uputivši potom snažan apel javnomu mnijenju u svijetu, da bude više pozorno i osjetljivo na progone koji se provode nad kršćanima, i općenito nad vjerskim manjinama, papa je Franjo ponovno izrazio nadu da međunarodna zajednica neće ostati nijema i pasivna pred tako neprihvatljivim zločinom koji je zabrinjavajuće zastranjenje najosnovnijih ljudskih prava, i koji priječi bogatstvo suživota među narodima, kulturama i vjerama.

RV | Bitno.net