Više od 150 studenata Pontifikalnog instituta Ivana Pavla II. u Rimu potpisalo je pismo u kojem je izrazilo protivljenje novim statutima za koje smatraju da će ugroziti misiju i identitet instituta. No, iz vodstva instituta poručuju kako je cilj promjena upravo ojačanje identiteta.

“Želimo izraziti svoju duboku zabrinutost zbog gubitka formacijskog pristupa, i stoga, identiteta Papinskog teološkog instituta Ivana Pavla II.”, napisali su studenti u pismu kojeg su 24. srpnja poslali nadbiskupu Vincenzu Pagliji, velikom kancelaru instituta, te monsinjoru Pierangelu Sequeriju, predsjedniku instituta.

“Mnogi studenti su izrazili svoju veliku zabrinutost nakon neočekivane objave novih statuta i novog studijskog programa našeg novog instituta, zajedno s tužnom viješću o isključenju dvojice profesora čije katedre imaju središnju ulogu u formaciji koju institut nudi”, stoji dalje u pismu.

Povod pismu je odobrenje novih statuta, koje je uslijedilo dvije godine nakon što je papa Franjo proglasio da će ponovno ustanoviti institut, te proširiti fokus na teologiju kako bi uključivala “znanost o obitelji”.

Jedan od zaposlenika instituta izjavio je za Catholic News Agency (CNA) kako redoviti profesori instituta više neće biti uključeni u odabir novih fakultetskih djelatnika, što je, prema njegovim riječima, protivno volji Ivana Pavla II. koji je želio da redoviti profesori budu uključeni u odabir novih djelatnika “kako bi se osigurao identitet Instituta”.

Poesbno ga je zasmetalo ukidanje katedre moralne teologije, što je nazvao “nezamislivim”.

“Ne sjećam se ni jednog akademskog presedana koji je eliminirao pozicije i redovite profesore tvrdeći da je sadašnji institut u potpunosti nova organizacija ta da stoga prošli redoviti profesori nemaju nikakva prava: to je jednostavno pravna prijevara. A pravna prijevara se koristi protiv dva stručnjaka iz područja morala: (Monsinjora Livija) Meline i (vlč. Josea) Noriega”, rekao je djelatnik Instituta. Profesori Melina i Noriega formalno neće biti otpušteni, nego im ugovori neće biti produženi.

Kada je 2017. Paglia najavio promjene rekao je da na fakultetu neće doći do rezanja, nego proširenja novim stručnjacima. No, prošloga su tjedna svi djelatnici fakulteta dobili obavijest da će zbog novih statuta svi profesori biti suspendirani sve dok se ne promotre potrebe instituta, ta da postoji mogućnost da će najesen dobiti nove predmete.

“Sve odluke o kurikulu i osoblju donesene su tijekom ljeta bez konzultacija s ijednim djelatnikom fakulteta”, rekao je izvor s Instituta za CNA.

Među novim djelatnicima fakulteta je i vlč. Maurizio Chiodi koji je prošle godine izjavio kako upotreba kontracepcije u nekim slučajevima može biti “prepoznata kao čin odgovornosti koji se vrši ne kako bi se radikalno odbacio dar života, nego zato što u takvim situacijama odgovornost traži od roditelja i obitelji druge oblike dobrodošlice i gostoljubivosti”.

Ukidanje katedre fundamentalne moralne teologije zabrinulo je i studente koji su pisali Pagliji i Sequeriju.

“U središtu naše brige što se tiče pitanja identiteta instituta je ukidanje katedre fundamentalne moralne teologije. Znamo da je taj studij ljudskog djelovanja bio toliko važan Ivanu Pavlu II., da je katedru (moralne teologije) povjerio upravo prvom predsjedniku, kardinalu Carlu Caffarri”, stoji u pismu.

“Zašto nastavljati studij na institutu Ivana Pavla II ako se čini da neće nuditi ništa drugačije od onoga što možemo pronaći u kurikulima sekularnih sveučilišta, obično na mnogo atraktivniji i učinkovitiji način?”, pitaju se zabrinuti studenti.

U odgovoru na kritike predsjednik insituta, Pierangelo Sequeri je rekao kako će novi statuti ojačati identitet Instututa.

“Odobrenjem statua i novog studijskog plana Instituta Ivana Pavla II provest će u djelo reforma koju je papa Franjo tražio u motu propriu Summa familiae cura. Oni ponavljaju i s novom snagom započinju izvorno nadahnuće Ivana Pavla II, te daju posebnu središnjost obitelji koja će odsada biti predmet studiranja iz svih perspektiva.”

Što se tiče moralne teologije, Sequeri je rekao kao “novi studijski plan osnažuje teološko promatranje obitelji. Studij moralne teologije dio je teološkog promatranja. Studij moralne teologiije još uvijek je ključan i uokviren u šire područje studija čime se omogućuje bolje razumijevanje stvarnosti obitelji.”

“Fokusirajući se na pitanje evanđeonskog pogelda na obiteljski život, crkveno promišljanje može snažnije krenuti prema antropološko-kulturnim promjenama koje utječu na sve aspekte života i zahtjeva analitički i raznolik pristup”, rekao je Sequeri.

Pontifikalni institut za brak i obitelj Ivan Pavao II osnovan je 1981. kako bi se kroz njega razvijale teme izložene u njegovoj knjizi “Ljubav i odgovornost”, koje je ja kasnije proširivao kroz svoju teologiju tijela. Iako mu je središte u Rimu, institut ima kampuse po cijelome svijetu, uključujući SAD, Nigeriju, Španjolsku, Brazil, Meksiko, Indiju, Južnu Koreju…

Ivo Džeba | Bitno.net