– Benedikt XVI. uvjeren je kako je njegova odluka bila ispravna. Ne dvoji o njoj. Potpuno je miran i siguran kako je ta odluka bila neophodna, a donio ju je ‘nakon što je više puta propitao svoju savjest pred Bogom’ – svjestan sve slabije tjelesne i duhovne snage, te da ne smije gledati na svoje, već na dobro Crkve – izjavio je u ekskluzivnom razgovoru za talijanski dnevni list Corriere della sera pročelnik Papinskog doma i tajnik pape emeritusa nadbiskup George Gänswein, a povodom druge godišnjice odreknuće od papinske službe Benedikta XVI.

I dvije godine nakon papina odreknuća, postoje mnogi koji i propituju motive njegove odluke, uvjereni kako se iza nje krije „nešto više“. Izvor ovakvih razmišljanja i sumnji papin tajnik vidi u manjku ‘osjećaja crkvenosti’, a onima koji i dalje dovode u pitanje Benediktovo odreknuće jasno odgovara:

– Razlozi su izrečeni u njegovoj izjavi. Sva ostala razmišljanja i hipoteze su pogrešne! Hipoteze se ne mogu temeljiti na neistinama i besmislicama. Sam Benedikt rekao je kako je odluku donio slobodno, bez ikakvog pritiska, te potvrdio ‘odanost i poslušnost’ novom Papi.

U činu odreknuća nadbiskup Gänswein vidi „veličanstveni čin upravljanja Crkvom“ kojoj je potreban snažan kormilar.

Iako povremeno ima probleme s nogama, „njegova glava radi beskprijekorno“ kaže mons. Gänswein odgovarajući na pitanje o Emeritusovom zdravlju. Za to je, uz svakodnevnu svetu misu, časoslov, krunicu u Vatikanskim vrtovima, molitvu i studij, zasigurno zaslužan i Mozart od kojega se ni u 88. godini života ne odvaja. Mnoga klavirska djela svojeg najdražeg skladatelja i danas svira napamet.

Moglo bi se reći kako živi pravim redovničkim životom – baš kao pravi sin sv. Benedikta, Oca zapadnog redovništva, čije je ime uzeo.

– Izlazi samo na poziv pape Franje i ne prihvaća druge pozive. Ponaša se kako je odlučio: ‘odabrao sam ovaj život i moram biti dosljedan svojoj odluci’, kaže nadbiskup Gänswein koji  je još od 2003. godine Ratzingerov tajnik.

Na kraju, na pitanje što je zajedničko dvojici toliko različitih papa, tajnik Gänswein odgovara:

– Različiti su, ponekad i vrlo različiti, njihovinačini izražavanja, ali povezuje ih bit, sadržaj, polog vjere koju su pozvani naviještati i braniti.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net