“Potpuno negativno” i “ideologizirano” – tako je nadbiskup Silvano Tomasi, promatrač Svete Stolice pri UN-ovu uredu Ženevi, opisao današnje izvješće UN-ova Odbora za konvenciju o pravima djece u kojem se Vatikan oštro optužilo za politiku koja je, tvrdi se, omogućila svećenicima da zlostavljaju djecu, izvijestio je Radio Vatikan.

Tomasi je podsjetio kako je Vatikan u zadnjih par godina učinio puno toga kako bi zaštitio djecu i borio se protiv pedofilije u svojim redovima, ali da ovo izvješće sva ta postignuća potpuno negira. Kako je rekao, imajući u vidu da je i “jedan slučaj zlostavljanja previše”, Tomasi je naglasio kako je teško naći “instituciju ili drugu državu” koja je u posljednje vrijeme učinila toliko na zaštiti djece kao Vatikan i državne biskupske konferencije.

Povod Tomasijeva istupa bilo je danas objavljeno UN-ovo izvješće koje na neuobičajeno oštar način optužuje Vatikan za toleriranje pedofilije, te traži da se to promijeni. U istom izvješću UN traži od Katoličke Crkve da promijeni svoja stajališta o abortusu, kontraceptivnim sredstvima i homoseksualnosti. Vatikanski Tiskovni ured danas je objavio priopćenje u kojem je rečeno da uzima u obzir pojedine kritike iz izvješća, ali i da izražava žaljenje “zbog pokušaja miješanja u nauk Katoličke Crkve i njezinih vjerskih sloboda”.

Sam nadbiskup Tomasi je rekao da Povjerenstvo očito ima poteškoće u razumijevanju katoličkog nauka o zaštiti života i prava vjernika da izraze svoje stavove. Dodao je kako je UN-ova kritika Katoličke Crkve zbog njezina odbijanja da prihvati abortus u suprotnosti s UN-ovom konvencijom koja zagovara obranu djece kako prije tako i nakon rođenja.

Tomasi je inače 16. siječnja u Ženevi pred članovima Povjerenstva pojasnio poziciju Vatikana u borbi protiv pedofilije, izlažući sve mjere koje su poduzete protiv takvih slučajeva u Katoličkoj Crkvi. Danas je za Radio Vatikan nadbiskup izjavio kako ima dojam da ništa od onoga što je izložio na tom susretu nije uzeto u obzir kod sastavljanja izvješća.

– Moj je dojam da je veći dio ovog izvješća praktički sastavljen prije tog sastanka 16. siječnja i da ništa od onoga što sam tada precizno izložio nije uvaženo. Imam dojam da su pojedine nevladine organizacije koje se zalažu za homoseksualne brakove i slična pitanja imala utjecaj na ovo izvješće i učinila ga ideologiziranim – rekao je nadbiskup.

G. An. | Bitno.net