Tomasi

Stotine tisuća izbjeglica rezultat su nasilja. Do porasta je njihova broja došlo zbog ustrajnoga nastavka oružanih sukoba, i zbog nedostatka volje da se iznađu mirna politička rješenja – primijetio je nadbiskup Tomasi, ističući da naoružavanje neće pomoći u izjednačavanju utjecaja sukobljenih skupina, te će samo biti više žrtava među civilima. Ta tragična očevidnost potvrđuje da je s ratom sve izgubljeno, a da se s mirom može samo dobiti.

Nadbiskup je Tomasi potom napomenuo da informacije koje dolaze izravno iz područja na kojima se vode sukobi, pokazuju da vjerske zajednice pružaju zaštitu. U ovom trenutku u Siriji jedna katolička organizacija djeluje putem više od 20 vjerskih zajednica – katoličkih, pravoslavnih, protestantskih i muslimanskih, kako bi podijelila hranu, lijekove, te zajamčila smještaj i psihosocijalnu potporu za više od 100.000 ljudi u Damascu, Homsu, Aleppu i obližnjim seoskim područjima – istaknuo je nadbiskup. Pomoć se pruža prema potrebi, a ne prema vjeroispovijesti. U viđenju je mojega izaslanstva vrlo važno da ojača povezanost među tim skupinama, kao i njihova veza s Visokim povjerenstvom, kako bi se nalog o zaštiti mogao što bolje primijeniti – istaknuo je nadbiskup.

[facebook]Želiš li čitati samo istinite informacije, klikni Like![/facebook]

Napomenuvši da izaslanstvo izražava veliko zadovoljstvo zbog napora Jordana, Libanona, Turske i Iraka u prihvaćanju više od milijun i pol izbjeglica iz Sirije, na što je međunarodna zajednica dala ohrabrujući odgovor, izaslanstvo je istodobno zabrinuto zbog toga što se zanemaruju potrebiti na drugim krajevima svijeta, jer se sav novac usmjerava prema Siriji. Pritom je istaknuo da bolesno dijete u izbjegličkom kampu u Zambiji, kojemu su potrebni lijekovi, nije drugačije od bolesnoga djeteta u Damascu ili Ammanu.

Posljednje pitanje na koje se osvrnuo nadbiskup Tomasi bilo je pitanje prostora zaštite. Pritom je istaknuo raspoloživost prije spomenutih država da dopuste strancima ulaz na njihov teritorij u svrhu zaštite, napominjući da su te zemlje primjer ostatku međunarodne zajednice. Moje izaslanstvo poziva Visoko povjerenstvo da nastavi sa svojim zauzimanjem kako bi se proširio prostor prvoga azila, kao i prostor za druga trajna rješenja – rekao je na kraju nadbiskup Tomasi.

(rv/bitno.net)