Tomasi

Opća izjava o ljudskim pravima jasno veli: svaka osoba u nestašici, zbog nerada, bolesti, starosti i zbog bilo kojeg razloga, ima pravo na sigurnost. To se pravo odnosi i na osobe kojima je potrebna liječnička njega, a nemaju sredstava da ju priskrbe. Stvarnost je, nažalost, sasvim drugačija – istaknuo je nadbiskup Tomasi govoreći o milijunima osoba kojima se zbog „društvenih i političkih stvarnosti“ priječi pristup lijekovima, koje ne mogu dakle uživati najviše standarde fizičkog i duševnoga zdravlja.

Govoreći o Izvješću predstavljenom u Ženevi, nadbiskup je rekao da je Sveta Stolica prema njemu vrlo kritična. Ako su mjere za pristup lijekovima raspoloživost, pristupačnost, prihvatljivost i kvaliteta, moje izaslanstvo smatra da Izvješće nije posvetilo potrebnu pozornost nekim ključnim čimbenicima glede pristupa, jer se ne može oslanjati samo na pravno gledište. Prije pravnog valja uzeti u obzir ljudsko gledište, gledište solidarnosti sposobno jamčiti istinsku ujednačenu pravednost koja svima, na temelju objektivnih potreba, jamči prikladnu njegu – ustvrdio je nadbiskup Tomasi.

[facebook]Ako želiš biti na izvoru bitnih informacija, klikni Like![/facebook]

Izvješće često govori o obvezi država da stvore uvjete za pristup lijekovima, ali – nastavio je nadbiskup – bilo bi ispravno priznati također i zauzimanje nevladinih i vjerskih organizacija u opskrbi lijekovima, u liječenju i preventivnim mjerama da se jamči cjelovito uživanje prava na zdravlje – kazao je nadbiskup podsjećajući da Crkva sa svojih 5.305 bolnica i 18.179 klinika često djeluje u zabitnim krajevima gdje često nedostaje državni zdravstveni sustav.

Glede toga poučan je primjer Afrike gdje je, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, od 30 do 70% zdravstvenih infrastruktura u vlasništvu vjerskih organizacija. Premda je „složen pothvat“, najpovoljniji pristup lijekovima zaslužuje obuhvatnu analizu i priznavanje svih čimbenika koji pridonose promociji, umjesto ograničavajuće pravne, gospodarske i političke analize – zaključio je nadbiskup Tomasi.

(rv/bitno.net)