Osobni tajnik Benedikta XVI. u dugačkom intervjuu za njemački časopis Vatican-magazin iznio je vlastite poglede i poglede pape emeritusa na krizu izazvanu koronavirusom, a izjasnio se i o zdravstvenom stanju i stanju duha 94-godišnjeg Benedikta, piše National Catholic Register.

Nadbiskup Gänswein rekao je kako se ne slaže s kritikama kojima je Vatikan izložio nadbiskup Carlo Maria Viganò, optužujući Svetu Stolicu za vođenje kampanje u korist cijepljenja.

“Pitanje cijepljenja ne može se uzdići na razinu vjere. Niti se može govoriti o tome da je papa Franjo pokrenuo medijsku kampanju za cijepljenje. Ali pozvao je na cijepljenje i sam se rano cijepio. To je točno”, odgovorio je 65-godišnji nadbiskup.

“Uzgred rečeno, papa Benedikt i ja obojica smo cijepljeni po treći put. I učinili smo to iz uvjerenja”, dodao je Gänswein.

Ipak, osobni tajnik Benedikta XVI. smatra da cijepljenje mora ostati slobodnim izborom. “Nitko ne smije biti prisiljen na cijepljenje, to je jasno. Potrebno je apelirati na savjest”, rekao je Gänswein.

No Gänswein, koji poput Josepha Ratzingera dolazi iz Njemačke, odgovor Crkve na prijetnju izazvanu koronavirusom u svojoj domovini smatra pogrešno usmjerenim.

“Što se Njemačke tiče, nikada nisam shvaćao zašto crkvene vlasti ponekad nadvisuju državne smjernice i zašto su tako prekomjerno odane državnim vlastima tijekom krize”, rekao je.

“Razumijem brigu za sigurnost. Ali kada dobrobit tijela postavimo iznad spasenja duše, što nije bio samo moj dojam, tada je nešto pošlo krivo”, zaključio je.

U razgovoru za njemačku ispostavu Catholic News Agency, nadbiskup Gänswein progovorio je i o zdravlju pape emeritusa.

“Benedikt XVI. stabilno je u okvirima svoje tjelesne krhkosti i, Bogu hvala, mentalno posve bistar. Ali također je razumljivo da s 94 godine i nakon smrti svojega brata, koja je ostavila traga, njegova tjelesna snaga nastavlja kopnjeti. Slično je i s njegovim glasom. Najbolji lijek za njega su humor i dnevna rutina”, rekao je Georg Gänswein.