Pokojni papa Benedikt XVI. svoju je materijalnu ostavštinu ostavio svojim rođacima i rodicama. Rekao je to njegov dugogodišnji privatni tajnik nadbiskup Georg Gänswein u nedjelju 19. ožujka, izvještavaju Vatican News i KNA.

Budući da je pokojnik imenovao nadbiskupa Gänsweina izvršiteljem, na njemu je bilo da pismeno upita petero nasljednika žele li prihvatiti nasljedstvo ili ne. Nadbiskup je također rekao novinarima da nasljedstvo ne uključuje prihode od prodaje pokojnikovih knjiga ili njegove osobne stvari. Radi se samo o onome „što još može biti na računu“, kazao je.

U međuvremenu je mons. Gänswein Župi Santa Maria Consolatrice u Rimu darovao misno ruho pokojnog pape Benedikta XVI. koji je htio da ta crkva, koja je bila njegova dugogodišnja titularna crkva dok je bio kardinal Joseph Ratzinger, dobije tu uspomenu. Tako piše u Papinoj oporuci, objasnio je nadbiskup.

Nadbiskup Gänswein posjetio je župu na dan sv. Josipa, a time i na imendan pokojnog Pape. Još uvijek nije jasno koji će zadatak papa Franjo dodijeliti nadbiskupu Gänsweinu koji je služio  Benediktu XVI. gotovo 20 godina – prije, tijekom i nakon završetka pontifikata. Od 2013. je služio i kao prefekt Papinskog doma. Pred sam odlazak u mirovinu prefektom ga je imenovao Benedikt XVI. Papa Franjo je 2020. nadbiskupu Gänsweinu dao dopust s te dužnosti kako bi se mogao u potpunosti posvetiti umirovljenom Benediktu XVI.