Rat u Ukrajini završit će za pregovaračkim stolom, kazao je nadbiskup, podsjećajući na riječi ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija. Zbog toga su, nastavio je, napori Svete Stolice usmjereni prema tome da se što prije sjedne za pregovarački stol.

S obzirom na sukob koji je u tijeku u Ukrajini, nadbiskup Gallagher je rekao da Sveta Stolica prepoznaje poteškoće i patnje ukrajinskog naroda, ali je primijetio i složenost diplomatske situacije. Moramo ideju mirovnog procesa održati živom, naglasio je.

Istaknuo je da papa Franjo radi na mirnom rješavanju rata od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022., rekavši da Sveti Otac kontinuirano procjenjuje ideje i prijedloge koji bi mogli pomoći u ublažavanju napetosti u ukrajinskom sukobu i pokrenuti putove prema miru.

Upitan o predstojećoj misiji talijanskog kardinala Mattea Zuppija u Ukrajini i Rusiji, nadbiskup Gallagher je objasnio da se specifičnosti misije još proučavaju, dodavši: Istovremeno se nadamo i molimo za tako delikatnu misiju, znajući da su brzina i vrijeme također vrlo važni faktori.

Nadalje također je odgovorio na pitanja o ulozi drugih naroda u sukobu, a posebno o odnosima Rusije s Kinom i Iranom. Stav Svete Stolice je da sve nacije, svi akteri, trebaju učiniti sve što je moguće kako bi se rat u Ukrajini okončao. Potičemo sve da to učine, rekao je.

Što se tiče pitanja o ljudskim pravima, nadbiskup je primijetio da se Sveta Stolica, kada govori o tim pitanjima, obraća cijeloj međunarodnoj zajednici. Objasnio je da Sveta Stolica ne govori na agresivan način, već drži otvorena vrata čak i kada je to situacija koja za nju može biti vrlo teška, napomenuo je. Istaknuo je da je primarna briga Svete Stolice dobrobit kršćanskih i katoličkih zajednica, njihova sloboda i život.

Intervju je završio pitanjima o političkoj situaciji u Izraelu i Palestini, pri čemu je nadbiskup Gallagher izrazio zabrinutost zbog porasta nasilja u regiji. Žao nam je što se čini da se stvaraju nove prepreke za poboljšanje političke situacije, rekao je te inzistirao na tome da je potrebno više raditi u svrhu veće političke volje za Palestince i Izraelce kako bi pronašli djelotvoran kompromis.

Mislim da se većina ljudi slaže, kao što nam iskustvo govori, da je potrebna politika malih gesta, gesta izgradnje i stjecanja povjerenja. Ono što nedostaje u današnjem svijetu između država i lidera jest povjerenje, a mi ga moramo izgraditi. Ne vjerujem da ga u ovom trenutku imamo i mislim da međunarodna zajednica treba raditi na tome, dodao je na kraju nadbiskup Gallagher.