Kardinali

Sveti je Otac u nedjelju 25. studenoga u bazilici svetoga Petra svečanom Euharistijom slavio svetkovinu Isusa Krista Kralja svemira. S Papom su koncelebrirali novi kardinali. Na početku je homilije Benedikt XVI. pozdravio nove kardinale, te zbor veleposlanika ovjerovljen pri Svetoj Stolici.

Tumačeći liturgijska čitanja svetkovine Krista Kralja, Papa je objasnio narav Kristova kraljevstva i kraljevanja. Odmah je istaknuo da nas čitanja pozivaju na produbljivanje one konačnice na koju smo pozvani i onoga udjela u tom sveopćem kraljevstvu u koje već sada ulazimo iskrenim obraćenjem te otvorenošću istini i pravdi, svetosti i milosti te životu, ljubavi i miru. Ne shvaća ni Pilat da bi se nekakvo kraljevstvo moglo ostvariti mimo sile, mimo vojske, pa mu je čudno što se Isus naziva kraljem. Točno, ja jesam kralj, ali moje kraljevstvo nije od ovoga svijeta.

To kraljevstvo Isus je naviještao svojim riječima, no napose umnažanjem kruha, istaknuo je Papa, kad ga je narod nakon čuda htio učiniti kraljem, a Isus se povukao u osamu da razgovara s Ocem. Upravo nakon tog čuda koje je razdjelnica na njegovu sigurnom hodu prema skončanju mimo svake politike, a s beskrajnom ljubavlju kojom daje sebe da bismo mi živjeli i da bismo u Euharistiji snažili sebe za dublje poniranje u otajstvo njegova kraljevanja i živjeli sukladno sa zahtjevima Isusova kraljevstva, objasnio je Benedikt XVI. da je to i naš kraljevski put na ovoj zemlji.

Odmah je potom protumačio i prvo i drugo liturgijsko čitanje. Prvo nas upućuje na snažnu viziju budućnosti, a drugo nam jamči da smo mi već ovdje dionici toga kraljevstva milosti i milosrđa, pogotovu kad se uskladimo i s čestom molitvom Očenaša u kojem uz ostalo molimo: Dođi kraljevstvo tvoje.
Na kraju se homilije Papa ponovno obratio novim kardinalima i pozvao ih da budu svjedoci toga Božjega kraljevstva i Isusova načina kraljevanja u ljubavi prema braći i služenju. (rv/bitno.net)

Foto: www.vaticaninsider.com