Nakon što je mostarski biskup Ratko Perić prije nekoliko dana objavio priopćenje o zbivanjima u Međugorju, oglasio se i prefekt Kongregacije za nauk vjere mons. Gerhard Müller.

– Mnogi prenaglašavaju važnost ovakvih fenomena, kao da je riječ o dogmi. Čak ako bi se Crkva izjasnila u prilog ovih pojava, nijedan katolik nije obvezan vjerovati ili odlaziti onamo – kazao je kardinal Müller u razgovoru za talijansku ANSA-u, te dodao:

– Budućnost Crkve ne ovisi ni o Međugorju ni o priznatim svetištima kao što su Fatima ili Lurd. Ona mogu biti pomoć i učiniti prisutnijom poruku pokore za današnji svijet, no vjera je ono što se živi u svakodnevnom životu u obitelji, na radnom mjestu, u župi – pojasnio je njemački kardinal.

Na pitanje kada bi Vatikan mogao obznaniti svoj sud o Međugorju, kardinal Müller je kazao kako je “potrebno vrijeme”, te kako je “najvažnije voditi brigu o pastoralu, ispovijedi”.

Na koncu, kardinal je komentirao i ulogu vidjelica, te naglasio kako se kao katolici “moramo usredotočiti na Isusa Krista”.

– Moguće su privatne objave, no one ne mogu zamijeniti jedinstvenu Božju objavu u Isusu Kristu – zaključio je kardinal Müller, potvrdivši dobro poznat nauk Crkve o privatnim objavama čija uloga “nije da ‘poboljšaju’ ili ‘upotpune’ konačnu Kristovu objavu, nego da pomognu da se od nje u određenom povijesnom razdoblju potpunije živi”.

Spomenimo kako se uoči skorog dolaska u Međugorje oglasio i posebni izaslanik pape Franje za Međugorje nadbiskup Henryk Hoser ponovivši kako Međugorje vidi kao mjesto koje je više “kristološko nego marijansko” i koje ima “potencijal za evangelizaciju”.

Poljski nadbiskup ponovio je i kako njegova misija ima isključivi pastoralni karakter, dakle kako mu je cilj utvrditi pastoralne potrebe hodočasnika koji tamo dolaze i najbolji model kako odgovoriti na njih.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net