Posebni izaslanik pape Franje za Međugorje nadbiskup Henryk Hoser oglasio se ovih dana u nekoliko poljskih medija o svojoj “misiji” te je demantirao, kako je rekao, nekoliko pogrešnih medijskih napisa o svojoj budućoj službi.

“Nisam još u Međugorju i nisam tamo čudesno ozdravio kako neki tvrde, jer nikada tamo nisam niti bio”, započeo je svoj kratki razgovor s nekoliko poljskih novinara nadbiskup. Kako pišu novinari katoličkog tjednika Gość Niedzielny, nadbiskup se referirao na neke špekulacije koje se tiču činjenice da je nedavno obolio od malarije te bio u jako lošem stanju, ali je potom potpuno ozdravio.

U razgovoru za Gość nadbiskup je rekao kako Međugorje vidi kao mjesto koje je više “kristološko nego marijansko” i koje ima “potencijal za evangelizaciju”.

“U Međugorju se neprestano klanja pred Presvetim sakramentom, redovito se ispovijeda, održava pobožnost Križnog puta, dakle događa se sakramentalna praksa koja je u većini župa zapadne Europe zanemarena ili nestala. U tom smislu to mjesto može biti jak poticaj za obnovu vjere u vjernika”, rekao je nadbiskup misleći očito na brojne hodočasnike koji tamo dolaze iz zapadnih zemalja.

“Istodobno, nema sumnje kako su zbog velikog priljeva hodočasnika pastoralne potrebe veće nego mogućnosti. Primjerice, znam da iako je u Međugorju oko 50 ispovjedaonica, nema uvijek dovoljno ispovjednika, posebice onih koji bi mogli ispovijedati na nekoliko jezika”, naveo je Hoser.

Hoser je ponovio kako njegova misija ima isključivi pastoralni karakter, dakle kako mu je cilj utvrditi pastoralne potrebe hodočasnika koji tamo dolaze i najbolji model kako odgovoriti na njih. U BiH dolazi krajem ožujka, kako su objavili i hrvatski mediji.

Prvo će se u Sarajevu susresti s apostolskim nuncijem Luigijem Pezzutom, kardinalom Vinko Puljićem, biskupom Ratkom Perićem i možda i drugim biskupima.

U samom Međugorju razgovarat će s franjevačkim redovnicima koji su u službi u toj župi, ali i hodočasnicima iz cijeloga svijeta.

Njegov je zadatak saslušati “sva mišljenja, prikupiti ih i potom doći do nekih zaključaka”.

U BiH će ostati nekoliko tjedana, a izvješće će predati Papi do lipnja, navodi Gość Niedzielny koji je u istom tekstu podsjetio i na nedavan oštar istup biskupa mostarsko-duvanjskog Ratka Perića o Međugorju.

Nadbiskup Hoser je, pak, u razgovoru za tjednik naglasio kako mu je teško predvidjeti daljnje perspektive njegove posebne misije, te kako sve ovisi o razvoju situacije. Podsjetio je kako je ova godina zadnja u njegovoj aktivnoj biskupskoj službi te kako uskoro navršava godine kada će moći otići u mirovinu.

U zasebnom razgovoru za radijsku postaju RMF FM nadbiskup je ponovio kako on neće imati ništa s procesom utvrđivanja autentičnosti ukazanja u Međugorju i takve napise uvrstio u kategoriju “pjesničke slobode”.

“Papa očekuje od mene da opišem sustav pastoralne skrbi i ustvrdim je li ona adekvatna za toliki broj hodočasnika”, rekao je Hoser i pojasnio kako se to odnosi na podjelu sakramenata, ali i smještaj hodočasnika.

“Ali neće valjda biskup analizirati hotelsku ponudu u Međugorju?” upitao je novinar Robert Mazurek.

“Naravno da ne. Ali, postoji neka interakcija između smještaja hodočasnika i onoga što će im Crkva ponuditi”, odgovorio je nadbiskup.

Napomenimo kako je u istom radijskom razgovoru nadbiskup komentirao i rasprave oko Papine pobudnice Amoris Laetitia te tvrdnje kako je ona otvorila vrata za pričest katolika koji su u drugom, civilnom braku.

“Crkveni nauk o tome pitanju je kontinuiran i jasan, što je u više navrata ponovio i papa Franjo. Ako netko ima dvojbi oko toga, neka konzultira i pobudnicu sv. Ivana Pavla II. ‘Familiaris Consortio’.”

Hoser je komentirao i predstavu “Kletva” Olivera Frljića koja se prikazuje na području njegove biskupije, varšavsko-praške. Podsjetio je kako je njegova biskupija pozvala na molitvu zbog bogohuljenja koje se događa u toj predstavi te istu opisao kao “transgresiju”.

“Umjetnost se ipak vodi određenim pravilima kojih u ovom slučaju naprosto nema. Opisati tu predstavu kao umjetnost za mene je neprikladno. Prizori iz nje graniče s pornografijom”, rekao je i dodao kako je neprihvatljivo da se takvi sadržaji prikazuju u kazalištima koja su financirana javnim novcem.

“Vrijeđanje vjernika predstavama financiranim novcem poreznih obveznika je skandalozna činjenica”, rekao je i ponovno pozvao na molitvu kao odgovor na bogohuljenje.

Više o nadbiskupu Henryku Hoseru možete doznati OVDJE.

Goran Andrijanić | Bitno.net

Copyright Bitno.net, sva prava pridržana.