U nizu dosadašnjih razmišljanja o sakramentima: krštenju, potvrdi i euharistiji, papa Franjo je katehezu na općoj audijenciji u srijedu usredotočio na sakrament reda i ženidbe i istaknuo kako svećenik mora služiti zajednici s ljubavlju. Papa je sažeo u tri riječi značenje života služitelja, a to je služenje, ljubav za Crkvu i molitva. Svećenik, biskup, đakon moraju pásti Gospodinovo stado s ljubavlju. Ako to ne čini s ljubavlju nema koristi, primijetio je Papa na početku opće audijencije, na kojoj se unatoč kišovitom vremenu okupilo pedesetak tisuća hodočasnika iz cijeloga svijeta.

– Kada se službu – službu biskupa, službu svećenika – ne hrani molitvom, slušanjem Božje riječi, svakodnevnim slavljenjem euharistije i brižljivim i stalnim pristupanjem sakramentu pokore, na kraju se neizbježno izgubi iz vida autentični smisao vlastite službe i radost koja izvire iz dubokog zajedništva sa Isusom. Zaređeni služitelj, naime, zna da ima potrebu za stalnim obraćenjem i ustrajnim pouzdanjem u Božje milosrđe; a to pouzdanje je njegova snaga i ujedno vrijedni primjer koji može dati braći iz svoje zajednice – primijetio je Papa.

– Biskup koji ne moli, koji ne sluša Božju riječ, koji ne slavi misu svakoga dana, koji ne ide redovito na ispovijed, i sâm svećenik koji to ne čini, s vremenom gube zajedništvo s Isusom i postaju mediokritet koji nije dobar za Crkvu. Zbog toga moramo pomagati biskupe i svećenike da mole, da slušaju Božju riječ koja je svakodnevna hrana, da slave svaki dan euharistiju i da se idu redovito ispovijedati. To je tako važno jer se tiče upravo posvećenja biskupâ i svećenikâ – rekao je Papa. (IKA)