Mons. Zuppi

Nakon božićne stanke, Papa je nastavio s jutarnjim misama u Domu sv. Marte. Mnogi – i ne samo vjernici – iščekuju i rado prate njegove jutarnje homilije. O tome što one predstavljaju za papu Franju, progovorio je za Radio Vatikan novi nadbiskup Bologne, mons. Matteo Zuppi.

Čini mi se da njegove jutarnje mise predstavljaju dva vidika – oba važna: prvi je Papin susret i slavlje sa zajednicom, a drugi je slavlje koje nam pruža propovijedanje Riječi, u kratkom obliku i stilu Svetoga Oca. Vjerujem da su ova dva vidika – zajedničarska dimenzija i navještaj Riječi – važna za sve nas: svećenike i laike – napomenuo je mons. Zuppi.

Sveti Otac koristi iznimno jednostavan, izravan i jasan jezik koji je razumljiv svima; jezik koji je prisno povezan s evanđeoskim tekstom – napomenuo je nadbiskup. Dodao je kako su mu Papine homilije i osobno koristile. One nisu improvizacije, nego ih papa Franjo brižno priprema. Istovremeno, imaju narav neposrednosti, koja je plod velikog nutarnjeg rada, slušanja i čitanja Božje riječi, ali i stvarnosti – rekao je mons. Zuppi.

Mislim da je to važna smjernica za sve nas, kako bi evanđelje doista dirnulo srce i kako bi svi mogli nešto od toga zapamtiti – dodao je nadbiskup. Također je napomenuo kako mu je zanimljivo da su i osobe koje nikada ne idu na misu znatiželjne te žele slušati Papine riječi ili pak preuzimaju njegove izraze iz Doma sv. Marte.

Na primjedbu da su za mnoge ljude Papine jutarnje homilije „srce“ ovoga pontifikata, odakle se rađaju govori, tekstovi i ideje, mons. Zuppi je kazao da je slušanje Božje riječi i susret s njom uvijek motiv nadahnuća i obraćenja. Papa u tome sudjeluje te na to nas poziva. Sigurno njegova razmišljanja potiču i veće izbore – ustvrdio je, objašnjavajući: čini mi se da se radi o čovjeku koji hoda u jednostavnosti i želi hodati s nama, koji „lomi Riječ“ i suočava se s velikim temama. Bez daljnjega su jutarnje propovijedi Svetoga Oca svakodnevna hrana i za dublje izbore, za suočavanje Crkve s velikim temama pred kojima se nalazi – smatra nadbiskup Matteo Zuppi.

Radio Vatikan | Bitno.net