Papina molitvena nakana za travanj, koju je objavila Papina svjetska molitvena mreža putem video poruke, posvećena je zdravstvenim djelatnicima koji su posljednjih dviju godina na prvoj crti u borbi protiv pandemije.

Papina video poruka upravo je objavljena s molitvenom nakanom koju povjerava cijeloj Katoličkoj Crkvi putem Papine svjetske molitvene mreže. Ovoga mjeseca, Papa se osvrće na pitanje zdravstvene skrbi u različitim zemljama, te traži da zdravstveni djelatnici, koji služe bolesnima i starijima, napose u najsiromašnijim zemljama, dobe odgovarajući potporu od vlada i lokalnih zajednica.

Pandemija je razotkrila slabosti zdravstvenih sustava i nejednakost u pristupu prikladnome liječenju. U poruci za travanjsku molitvenu nakanu, Sveti Otac kaže: „Pandemija je također razotkrila činjenicu da nemaju svi pristup dobrom javnom zdravstvenom sustavu. Najsiromašnije zemlje, najugroženije zemlje, ne mogu pristupiti potrebnom liječenju za nebrojene bolesti, od kojih i dalje boluju“.

Prema dokumentu „Zdravlje na prvi pogled 2021.“ koji je priredila Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), neadekvatna situacija u zdravstvenom sustavu utjecala je na skrb koju bolesnici primaju. Među brojnim čimbenicima, nedostatak zdravstvenih djelatnika bilo je veliko ograničenje, više nego broj bolničkih kreveta ili tehničke opreme.

U tako teškoj situaciji koja je pogoršala postojeće hitne slučajeve, odlučnu je ulogu odigrala predanost zdravstvenih djelatnika u različitim projektima diljem svijeta, a koja su prikazane kroz slike i u Papinoj videoporuci.

Ipak, takav izvanredni napor ne može biti rješenje kojim se osigura da svi u svijetu imaju dovoljnu medicinsku skrb. „Želim zamoliti vlade svih zemalja svijeta da ne zaborave da je dobra zdravstvena skrb dostupna svima prioritet“, kaže papa Franjo u poruci. Ako se to još nije dogodilo, dodaje, to je nerijetko zbog „lošeg upravljanja resursima i nedostatka ozbiljne političke predanosti“.

Isusovac Frédéric Fornos, međunarodni ravnatelj Papine svjetske molitvene mreže, komentirao je Papinu nakanu ovoga mjeseca. „Papa Franjo je uvijek vrlo pažljiv prema ljudima, bolesnima, starijima, najugroženijima. Ova molitvena nakana za cijeli mjesec travanj posvećena je zdravstvenim djelatnicima koji za njih skrbe. Prošli su kroz krizne situacije, često bez prikladne potpore, napose u zemljama s manje resursa. Pandemija je pokazala da su zdravstveni sustavi i djelatnici neophodni za društvo. Papa traži da ih se podupre s više sredstava, posebno u zemljama koje imaju krhki zdravstvenu sustav; u suprotnom ćemo doživjeti ‘druge pandemije’. Povjerimo ovu molitvenu nakanu Gospodinu i poduzmimo odgovarajuće mjere“.