Sveti je Otac podsjetio da nam današnje evanđelje predočuje Isusa na posljednjoj večeri, kad se po posljednji put nalazi sa svojim učenicima. Stoga im želi snažno utisnuti ovu temeljnu istinu: kad više ne bude fizički prisutan među njima, oni će i dalje moći ostati ujedinjeni s njime na jedan novi način, i tako donositi „mnogo roda“. Ako, naprotiv, to zajedništvo s njime izgubimo, postajemo sterilnima; zapravo štetnima za zajednicu. Kako bi izrazio tu istinu, Isus koristi sliku trsa i loze: „Kao što loza ne može donijeti roda sama od sebe, ako ne ostane na trsu, tako ni vi ako ne ostanete u meni“.

Loze nisu samodostatne, već u potpunosti ovise o trsu, koji je izvor njihova života. Tako je i s nama kršćanima i našom povezanošću s Kristom – naglasio je Papa. Ako smo sjedinjeni s Isusom, onda uživamo darove Duha Svetoga: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost itd., na veliko dobro bližnjih i društva. Po tome se, doista, prepoznaje istinski kršćanin; kao što se po plodovima prepoznaje stablo.

A zajedništvo s Isusom preobražava čitavu osobu po Duhu Svetomu – kazao je Papa i objasnio: Primamo novi način postojanja. Kristov život postaje naš: možemo misliti poput njega, raditi poput njega, vidjeti svijet Isusovim očima. Zbog toga, možemo voljeti naše bližnje, počevši od najpotrebitijih i onih koji pate.

Nakon molitve Kraljice neba, Sveti je Otac podsjetio da je jučer blaženim proglašen Luigi Bordino, posvećeni laik iz kongregacije Braće sv. Giuseppea Cottolenga, je čitav život posvetio bolesnima i patnicima. Pozdravljajući okupljene hodočasnike, Papa je istaknuo udrugu Méter, prisutnu povodom Dana djece žrtava nasilja. „Svi se trebamo zalagati kako bi svaka osoba, a osobito djeca, uvijek bila zaštićena“ – kazao je Papa. Na koncu, prije završnoga pozdrava, među brojnim skupinama na Trgu, Sveti je  Otac pozdravio i Hrvate iz Zagreba:

„Pozdravljam od srca danas prisutne hodočasnike, zaista premnoge da bih naveo svaku pojedinu skupinu! […] Pozdravljam one koji su došli iz Amsterdama, Zagreba, Litije (u Sloveniji), Madrida i Luga u Španjolskoj“.

RV | Bitno.net