Bog ljubi i „ne zna ništa drugo činiti“ – istaknuo je papa Franjo u propovijedi na misi u Svetoj Marti. Papa je naglasio da nas Bog uvijek čeka i oprašta nam, „Bog je milosrđa“ i veseli se kad mu se Njemu vratimo.

Bog ima nostalgiju za nama, kada se udaljimo od Njega. Papa je u propovijedi komentirao prvo liturgijsko čitanje, uzeto iz proroka Hošeje. Gospodin nam nježno govori, pa i kad nas poziva na obraćenje, premda nam ta riječ „zvuči“ jakom, ona izražava Božje ljubazno čeznuće. Tu je Očeva želja koji sinu veli: „Vrati se, vrijeme je da se vratiš kući“. Nad ovim Očevim poticajom možemo moliti satima– kazao je Papa.

To je srce našega Oca, takav je Bog: nikada se ne umara! Tako je uvijek činio, unatoč nevjernosti i odmetništvu naroda. Bog se uvijek vraća, jer naš je Bog, Bog koji čeka. Od onoga popodneva u zemljakom Raju, Adam je iz Raja izašao s kaznom ali i s obećanjem. Bog je vjeran, On je vjeran svojem obećanju, jer ne može nijekati samoga sebe. Vjeran je. Tako je sve nas čekao, tijekom povijesti. On je Bog koji nas uvijek čeka – ustvrdio je Sveti Otac.

Podsjećajući na prispodobu o rasipnom sinu, Papa je rekao da Lukino evanđelje veli kako je otac ugledao sina izdaleka, jer ga je čekao. Otac se svaki dan s terase nadvirivao da vidi, vraća li se sin. Čekao je,.. A kad ga je ugledao, požurio mu je ususret i „objesio mu se oko vrata“. Sin je smislio što će reći ocu, ali otac ga je preduhitrio: „svojim mu je zagrljajem zatvorio usta“ – rekao je Papa.

Ovo je naš Otac, Bog koji nas čeka. Uvijek. Netko bi morao reći: „Ali, oče, puno sam griješio, ne znam hoće li Bog biti zadovoljan.“ Pokušaj! Ako želiš spoznati nježnost Boga Oca, idi k njemu i pokušaj, pa mi nakon toga reci. Naš Bog nas čeka i prašta nam. On je milosrdni Otac, praštanje ga ne umara. Mi se umaramo tražiti oproštenje, ali On se ne umara. Sedamdeset puta sedam: uvijek… S poduzetničkog gledišta, bilanca je negativna. Bog je ‘gubitnik’: gubi u bilanci stvari, ali ‘pobjeđuje’ u ljubavi – objasnio je papa Franjo.

To se događa – nastavio je Papa – jer On prvi obdržava Zapovijed ljubavi. „On ljubi i drugo ne zna činiti“. Pa i čudesa koja je Isus činio, s brojnim bolesnima, bila su znak velikoga čuda koje Bog svaki dan čini s nama, kad se odvažimo ustati i poći k Njemu. A kad se to dogodi, Bog nam upriliči slavlje; upriliči gozbu kao i otac rasipnoga sina – ustvrdio je Papa dodajući:
„’Jer ćeš cvasti kao ljiljan’, to je obećanje. ‘Upriličit ću ti slavlje’. ‘Tvoji će se izdanci nadaleko pružati i imat ćeš ljepotu poput masline i miris poput libanonskog’. Život svake osobe, svakoga muškarca, svake žene, koji se približe Gospodinu, naći će radost slavlja Božjega. Neka nam ova riječ pomogne misliti na našega Oca, koji nas uvijek čeka, uvijek nam prašta i raduje se kad mu se vratimo – zaključio je Sveti Otac. (RV/Bitno.net)