burke_psp

U Rimu i Nursiji je od 24. do 26. listopada održano hodočašće ljubitelja izvanrednog oblika rimskog obreda poznato kao Populus Summorum Pontificum. Hodočašće  koje je dobilo ime po motupropriju papa Benedikta XVI.  u kojem odobrio služenje izvanrednog oblika svećenicima bez dopuštenja biskupa, okupilo je oko 3ooo sudionika iz cijelog svijeta, a vrhunac je bila svečana pjevana misa u bazilici sv. Petra koju je služio kardinal Raymond Burke, prefekt Vrhovnog sudišta Apostolske signature.

Od 2012. godine, ovo hodočašće u Rimu okuplja vjernike i klerike iz cijeloga svijeta koji gaje izvanredni oblik rimskog obreda (tzv. tradicionalna latinska misa koja se služi po misalu sv. pape Ivana XXIII. iz 1962.) da bi pokazali svoje nastojanje u sudjelovanju u novoj evangelizaciji. Tijekom tri dana, s pomoći personalne župe Svetoga Trojstva od hodočasnika, hodočasnici sudjeluju u ljepoti katoličkih obreda. U subotu, nakon euharistijskog klanjanja i procesije ulicama Rima, svečana pjevana misa se slavi u bazilici svetoga Petra.

Ove godine celebrant je bio kardinal Burke, dok su prošlih godina bili kardinal Canizares Llovera, nadbiskup Valencije i bivši prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, te kardinal Castrillon Hoyos, prefekt emeritus Kongreagacije za kler.

Misu u crkvi župe Svetog Trojstva od hodočasnika je trebao služiti i jedan od kardinala iz papinskog vijeća kardinala, kardinal Pell, no zbog bolesti nije mogao, pa je njegovu pripremljenu propovijed na misi pročitao njegov zamjenik koji je celebrirao umjesto njega.

Hodočašće je pod zaštitom sv. Filipa Nerija, drugoga Apostola Rima.

Papa emeritus Benedikt XVI. i ove je godine bio pozvan da sudjeluje u obredima, no poslavši kratku poruku sudionicima je poručio: “Vrlo sam sretan što ‘Usus antiquus’ sada živi u punom miru u Crkvi, također među mladima, i što ga podupiru i celebriraju veliki kardinali. Duhom ću biti s Vama. Moj položaj ‘klauzurnog koludra’ ne dopušta mi istodobno izvanjsku prisutnost. Iz svoje klauzure izlazim samo u posebnim prigodama, kada me osobno pozove Papa.”

Z. Ć. | Bitno.net

Foto:  François Pierre-Louis  za Coetus Internationalis Summorum Pontificum #sumpont2014

Ostale fotografije možete pogledati ovdje.