Koloseum

Govoreći za Radio Vatikan o osjećajima s kojima su primili vijest da ih je Sveti Otac odredio za pripremu meditacija, 91-godišnji Danilo i 82-godišnja Anna Maria kazali su da ih je Papin zahtjev iznenadio, i da su pomalo osjetili bojazan pred tim velikim otajstvom Isusove muke.

Čini nam se da je teško izraziti ju riječima. Istodobno smo osjetili veliku zahvalnost prema Papi zbog toga što je izabrao obitelj za tako duboku i snažnu stvar. Izraziti, na taj način, gotovo naše sudjelovanje u Isusovoj otkupiteljskoj boli vidjeli smo i kao Božji dar, jer smo počeli razmišljati o toj stvarnosti – kažu supružnici.

Na novinarkin upit što znači činjenica da je tema razmišljanja obitelj, je li riječ o posebnoj pozornosti prema obitelji, u ovom trenutku, ili možda i o priznavanju zrelosti laika i supružnika u izražavanju vjere svima, Anna Maria i Danilo istaknuli su veliku pozornost Crkve prema obitelji, i to na svim razinama, i u cijelomu svijetu. I obitelj je postala više svjesna toga da je Crkva te da ima više odgovornosti i prema društvu; dovoljno je sjetiti se odgoja djece – napomenuli su supružnici.

Prisjetivši se potom Ivana Pavla II. i vremena kada je ustanovio Papinsko vijeće za obitelj, kazali su da je pozvao skupine laika iz svih krajeva svijeta kako bi saznao kakvo je stanje i što se sve može napraviti. Zauzimao se kako bi se prinos obitelji priznao i vrjednovao također u Crkvi i u društvu, te je čak sazvao sinodu o obitelji, čiji je plod glasovita enciklika „Familiaris Consortio“. Papa Benedikt XVI. pozvao nas je ponovno i zanimao se za naš rad, te je nastavio raditi za obitelj, onako kako je to započeo Ivan Pavao Drugi – napomenuli su Anna Maria i Danilo.(rv/bitno.net)