Talijanski mediji su uoči Papina proglašenja novih kardinala, njujorškog kardinala Timothyja M. Dolana prozvali Papinim nasljednikom.

Kardinal

Nakon što su ustoličeni na kardinalsku dužnost, američki kardinali Timothy M. Dolan i Edwin F. O’Brien susreli su se s medijima koje je interesiralo ima li kakvih naznaka za to. Kako prenose strane katoličke agencije, kardinal O’Brien je rekao da majka kardinala Dolana to isto želi.

Njujorški kardinal Dolan na talijanskom je u šaljivom tonu odgovorio talijanskim medijima da ne razumije to pitanje.

No, novinarima je kardinal O’Brien otkrio da je u petak, 17. veljače kardinal Dolan na izvrstan način kardinalima predstavio glavne značajke nove evangelizacije.

Naime, tom je prilikom njujorški kardinal Timothy M. Dolan naglasio da svi imaju potrebu za otkrivenjem božanskog, čak i oni koji žive u potpunosti sekulariziranim životom. Rekao je da prvi korak u evangelizaciji mora biti potraga za živim Bogom.

Potom, istaknuo je Isusovu poruku „Ne bojte se“, i poručio da se bude sigurnima i pouzdanima u naviještanju Božje riječi, budući da je Božja snaga ta koja omogućuje da ljudi šire evangelizaciju.

Kako je rekao, treba se imati na umu da nova evangelizacije nije predstavljanje religijske doktrine već osobe koja se zove Isus.  Iz toga prozilazi da je potrebno naviještati Isusa putem kateheza kako bi se ljudima On i Njegova riječ približila.

Njujorški kardinal je napomenuo da evangelizator, odnosno navjestitelj Božje riječi mora biti vedar, jer ga ona i nadahnjuje.

Na kraju, istaknuo je mučeništvo. To je, kako je poručio, podsjetnik da i danas postoje oni koji su progonjeni zbog svoje vjere i ti mučenici daju svoj doprinos novoj evangelizaciji.

Laudato.hr