Sveti Otac je uputio poruku u povodu Međunarodnog dana medicinskih sestara “u kontekstu Međunarodne godine medicinskih sestara i primalja, službeno proglašene od Svjetske zdravstvene organizacije, i 200-te godišnjice rođenja Florence Nightingale”, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Papa se u Poruci osvrnuo na sadašnji trenutak obilježen pandemijom koronavirusa. Ustvrdio je kako „svakodnevno svjedočimo hrabrosti i žrtvovanju zdravstvenih djelatnika, posebno medicinskih sestara, koje profesionalno, požrtvovno, s osjećajem odgovornosti i ljubavi za bližnjega, pomažu osobama zaraženima virusom, čak do te mjere da ugrožavaju vlastito zdravlje“.

„Molim za njih – Bog zna svakoga od njih po imenu – i za sve žrtve pandemije“, piše Papa, moleći za spasenje preminulih i za utjehu njihovih obitelji.

Medicinsko osoblje je Sveti Otac opisao kao muškarce i žene koji su izabrali reći „da“ posebnom zvanju – biti dobri Samarijanci koji su zabrinuti za život i patnju drugih. „Vi ste slika Crkve kao ‚poljske bolnice‘ koja nastavlja poslanje Isusa Krista, koji je prilazio ljudima sa svim vrstama bolesti i ozdravljao ih, i koji se sagnuo i oprao noge svojim učenicima. Hvala vam za vaše služenje čovječanstvu!“

Papa je, među ostalim, poručio da medicinske sestre i primalje zaslužuju više poštovanja.

„Posebno bih želio uputiti riječ primaljama koje pomažu ženama u trudnoći i pri rađanju djece. Vaš je rad među najplemenitijim zanimanjima jer je izravno posvećen službi životu i majčinstvu. U Bibliji su imena dviju herojskih primalja, Šifre i Pue, ovjekovječena u Knjizi Izlaska (usp. Izl 1,15–21). Danas vas, također, nebeski Otac gleda sa zahvalnošću“, poručio je Papa te Poruku zaključio apostolskim blagoslovom.