Matteo Bruni rođen je 23. studenog 1976. u Winchesteru u Velikoj Britaniji. Diplomirao je moderne i strane jezike i književnost na Sveučilištu La Sapienza u Rimu. Od srpnja 2009. radi u Tiskovnom uredu, gdje je pratio poslove oko akreditacije novinara i upravljanje operativnim komunikacijama za novinare kao koordinator Odjela za akreditaciju.

U prosincu 2013. preuzeo je odgovornost za organiziranje i praćenje predstavnika tiska pripuštenih na papinski let prigodom putovanja Svetog Oca izvan Italije. Početkom 2016. godine postao je koordinator odsjeka za medije i akreditacije (Media Operations e Accrediti) Tiskovnog ureda Svete Stolice i u toj je službi koordinirao sudjelovanje medija u raznim događajima tijekom Jubileja milosrđa.

Neko je vrijeme bio uključen u projekte humanitarne suradnje i programe podrške starijim osobama. Oženjen je i ima kćer. Osim talijanskog, poznaje engleski, španjolski i francuski. Alessandro Gisotti i Sergio Centofanti imenovani su zamjenicima ravnatelja Uprave za izdavaštvo Dikasterija za komunikacije.

Dosadašnji privremeni ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice oglasio se danas izjavom u kojoj obavještava javnost da mu 21. srpnja prestaje služba na koju je imenovan 31. prosinca prošle godine.

„Dana 21. srpnja završava moja služba kao ravnatelja „ad interim“ Tiskovnog ureda Svete Stolice. Zahvalan sam Svetome Ocu za privilegij koji mi je dao da budem njegov glasnogovornik u tako intenzivnom razdoblju njegova pontifikata i što mi je pružio sada priliku da mu nastavim služiti kao zamjenik urednika vatikanskih medija. Zahvalan sam mu na njegovoj stalnoj očinskoj podršci. Zahvaljujem Papi, prefektu Dikasterija za komunikaciju i poglavarima Državnog tajništva što su poštivali moju odluku, priopćenu na početku svog mandata i kasnije potvrđenu, da ću obavljati ovu vrlo važnu zadaću na ograničeno vrijeme. Iako ispunjeno brojnim događanjima, ovo je vrijeme omogućilo preustroj Tiskovnog ureda na temelju zajedničke obaveze preuzete prije šest mjeseci zajedno s prefektom Paolom Ruffinijem.

Kao što je rečeno u vrijeme moga imenovanja 31. prosinca, preuzeo sam tu zadaću u duhu služenja, svjestan ovog izvanrednog i dosad nezabilježenog trenutka za Tiskovni ured Svete Stolice, zbog iznenadnih ostavki ravnatelja i njegove zamjenice. Tijekom ovih izuzetno napornih šest mjeseci – također i poglavito za moju obitelj – imao sam punu potporu prefekta Paola Ruffinija i mojih kolega iz Tiskovnog ureda kojima dugujem duboku zahvalnost. Imao sam posebno pozitivno iskustvo u radu s kolegama novinarima. Taj je odnos karakteriziralo uzajamno poštivanje, pa i kada bi došlo do neizbježnih konfrontacija. U vezi s tim, želio bih se, među inicijativama ostvarenim pod mojim vodstvom, prisjetiti imenovanja dvorane Tiskovnog ureda u kojoj novinari rade Dvoranom Joaquína Navarro-Vallsa. Znak je to da je u Crkvi i Svetoj Stolici informiranje važno i mora imati sve veću važnost. Siguran sam da će Matteo Bruni na najbolji način znati upravljati izvanrednim timom iz Tiskovnog ureda. Upućujem mu najbolje želje za uspjeh, kao i moju raspoloživost za suradnju“, navodi se u izjavi ravnatelja „ad interim“ Svete Stolice Alessandra Gisottija.

IKA | Bitno.net