„Članak dug 14 godina“, „najduži“ u njegovom novinarskom životu. Tako Marco Tarquinio definira uređivanje u oproštajnom uvodniku objavljenom 5. svibnja u Avvenireu, novinama koje je vodio 14 godina, onog 24. studenoga 2009. kada mu je Upravni odbor povjerio uzde jarbola, kada je postao osmi direktor u 55 godina povijesti novina.

Na njegovo mjesto dolazi Marco Girardo (51), bivši glavni urednik časopisa Economia, esejist i radijski voditelj te stručnjak za tranziciju informacija u digitalnom okruženju, koji već 23 godine radi u Avvenireu. Urednik u bilješci podsjeća kako je djelovanje ravnatelja u odlasku bilo „jedno od najdugovječnijih, znak međusobnog povjerenja i jamstva, koje je doživjelo uspon Avvenirea u panorami dnevnog tiska“. Odluka da se nastavak novina povjeri Girardu naglašava želju da se „poboljša unutarnji resurs u svojevrsnoj štafeti koja nam omogućuje da se prisjetimo što je učinjeno te da nastavimo rad na inovacijama“.

Mir protiv svakog rata

Zahvaljujući svim svojim suradnicima kojima je, kaže, „ukrao“ riječ i „ponudio svoju“, Tarquinio sažima liniju kojom se išlo u posljednja tri desetljeća. „Zajedno smo – piše – pripovijedali naš ‘zajednički dom’ (…)“ i „slobodno izabirali stranu malenih i slabih, odbačenih i osiromašenih, bolesnih i izoliranih te usamljenih ljudi, nejednakih po stanju, ne po dostojanstvu“. Također naglašava da su izabrali biti „protiv svih ratova“ i uz one koji ih „proživljavaju u svakodnevnom životu“ te da su ulagali „ponizne napore za izgradnju mira, bez nasilja i bez zlostavljanja, u ime Boga i čovječanstva“. Sa svoje strane, Girardo potvrđuje da želi nastaviti „zajedno sa svim svojim kolegama i suradnicima, put održivog razvoja u složenoj uređivačkoj panorami“, sa sviješću o „izrazitoj važnosti kako je to godinama znalo naše katolički nadahnuto glasilo“.

Kardinal Zuppi: Ne kao oni koji misle da su već sve shvatili

Osobna zahvala Marcu Tarquiniju dolazi i od predsjednika CEI-a, kardinala Mattea Zuppija. Hvala, napominje on, „za način na koji je vodio Avvenire sa strašću i inteligencijom, s lucidnim pogledom na stvarnost i posebnom pažnjom prema posljednjima, gledajući svijet sa strane žrtava i čineći svojom njihovu tjeskobu za mir i budućnost“. A kardinalova želja za Girardija je da nova dužnost bude „prilika za ponovno i potpunije iskustvo novinarskog rada u dimenziji zajednice, suočavajući se s tehnološkim izazovima na putu koji je naznačio papa Franjo“ tijekom audijencije s čelnicima novina 2018., kada je rekao: „Slušajte, produbljujte, uspoređujte. Klonite se slijepih ulica u kojima se koprcaju oni koji misle da su već sve shvatili”, prenosi Vatican News.