Lombardi: Papin pohod Libanonu nikada nije bio upitan

“Nisu predviđene nikakve neuobičajene sigurnosne mjere zaštite”, istaknuo je o. Lombardi.

Libanon

Papin pohod Libanonu, prema riječima vatikanskog glasnogovornika o. Federica Lombardia, unatoč napetoj situaciji u regiji, nikad nije bio upitan.

Benedikt XVI. nije zbog nesigurnosti izbjegavao biti “prisutan u toj regiji u ovom trenutku”, istaknuo je Lombardi 11. rujna novinarima u Rimu. Papi će većina stanovništva s radošću i toplinom izraziti dobrodošlicu. Nisu predviđene nikakve neuobičajene sigurnosne mjere zaštite. Svaka zemlja domaćin odgovorna je za sigurnost Pape za vrijeme njegova pohoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tijeku svog trodnevnog posjetu Libanonu, od petka 14. do nedjelje 16. rujna, papa Benedikt XVI. održat će šest govora – sve na francuskom. Libanonski predsjednik Michel Suleiman će Papu pozdraviti na arapskom na dočeku i na oproštaju.

Papa ne putuje kao politički vođa, nego kao duhovni poglavar vjerske zajednice u Libanonu, istaknuo je o. Lombardi. Svrha njegova pohoda je objavljivanje završnog dokumenta Sinode za Bliski istok. No ta vjerska poruka također želi pozvati kršćane na služenje dobru u vlastitim zemljama. Kao vjerojatna težišna područja sinodalnog dokumenta o. Lombardi je naveo produbljivanje kršćanske vjera, međureligijski dijalog, ekumenizam i promicanje društvenog suživota.

Program Papina posjeta ima u vidu složenu stvarnost u Libanonu, rekao je o. Lombardi. U zračnoj luci će Benedikta XVI. pozdraviti predsjednik države, a on je maronitski kršćanin. Uz njega će također biti nazočni predsjednik parlamenta (šijitski musliman) te premijer (sunit). Tijekom putovanja Papa će pohoditi sva četiri sjedišta katoličkih patrijarha u blizini Bejruta: maronitskog, melkitskog, armenskoga i sirijskoga katoličkog patrijarha. Na susretu s muslimanskim vođama, u subotu ujutro, bit će predstavnici sunita, šijita, alavita i druza. Papin govor u predsjedničkoj palači Baabda vjerojatno će slušati Vladini dužnosnici i političari iz svih stranaka – uključujući Hezbolah – zatim diplomati, vjerski poglavari i predstavnici svijeta kulture.

Sinodalni dokument nosi naslov “Ecclesia in Medio Oriente” (Crkva na Bliskom istoku). Geslo 24. putovanja pape Benedikta XVI. u inozemstvo glasi: “Pax vobis” (Mir vama). Logo pohoda prikazuje stiliziranu golubicu s maslinovom granom, libanonski cedar i križ, te boje libanonske zastave – bijelu, zelenu i crvenu. S Papom putuju državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone, “ministar unutarnjih poslova” Angelo Becciu te kardinali zaduženi za Istočne Crkve, za ekumenizam i međureligijski dijalog – Leonardo Sandri, Kurt Koch i Jean-Louis Tauran. Ulogu Papina “sobara” u Libanonu će imati Sandro Mariotti. (ika/bitno.net)


Objavljeno: 13. rujna 2012.

Možda vam se svidi