Libanon

Papin pohod Libanonu, prema riječima vatikanskog glasnogovornika o. Federica Lombardia, unatoč napetoj situaciji u regiji, nikad nije bio upitan.

Benedikt XVI. nije zbog nesigurnosti izbjegavao biti “prisutan u toj regiji u ovom trenutku”, istaknuo je Lombardi 11. rujna novinarima u Rimu. Papi će većina stanovništva s radošću i toplinom izraziti dobrodošlicu. Nisu predviđene nikakve neuobičajene sigurnosne mjere zaštite. Svaka zemlja domaćin odgovorna je za sigurnost Pape za vrijeme njegova pohoda.

U tijeku svog trodnevnog posjetu Libanonu, od petka 14. do nedjelje 16. rujna, papa Benedikt XVI. održat će šest govora – sve na francuskom. Libanonski predsjednik Michel Suleiman će Papu pozdraviti na arapskom na dočeku i na oproštaju.

Papa ne putuje kao politički vođa, nego kao duhovni poglavar vjerske zajednice u Libanonu, istaknuo je o. Lombardi. Svrha njegova pohoda je objavljivanje završnog dokumenta Sinode za Bliski istok. No ta vjerska poruka također želi pozvati kršćane na služenje dobru u vlastitim zemljama. Kao vjerojatna težišna područja sinodalnog dokumenta o. Lombardi je naveo produbljivanje kršćanske vjera, međureligijski dijalog, ekumenizam i promicanje društvenog suživota.

Program Papina posjeta ima u vidu složenu stvarnost u Libanonu, rekao je o. Lombardi. U zračnoj luci će Benedikta XVI. pozdraviti predsjednik države, a on je maronitski kršćanin. Uz njega će također biti nazočni predsjednik parlamenta (šijitski musliman) te premijer (sunit). Tijekom putovanja Papa će pohoditi sva četiri sjedišta katoličkih patrijarha u blizini Bejruta: maronitskog, melkitskog, armenskoga i sirijskoga katoličkog patrijarha. Na susretu s muslimanskim vođama, u subotu ujutro, bit će predstavnici sunita, šijita, alavita i druza. Papin govor u predsjedničkoj palači Baabda vjerojatno će slušati Vladini dužnosnici i političari iz svih stranaka – uključujući Hezbolah – zatim diplomati, vjerski poglavari i predstavnici svijeta kulture.

Sinodalni dokument nosi naslov “Ecclesia in Medio Oriente” (Crkva na Bliskom istoku). Geslo 24. putovanja pape Benedikta XVI. u inozemstvo glasi: “Pax vobis” (Mir vama). Logo pohoda prikazuje stiliziranu golubicu s maslinovom granom, libanonski cedar i križ, te boje libanonske zastave – bijelu, zelenu i crvenu. S Papom putuju državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone, “ministar unutarnjih poslova” Angelo Becciu te kardinali zaduženi za Istočne Crkve, za ekumenizam i međureligijski dijalog – Leonardo Sandri, Kurt Koch i Jean-Louis Tauran. Ulogu Papina “sobara” u Libanonu će imati Sandro Mariotti. (ika/bitno.net)