Na posljednju nedjelju liturgijske godine, slavimo svetkovinu našega Gospodina Isusa Krista, Kralja svemira. Današnje nam evanđelje govori o Isusu koji se pred Pilatom predstavlja kao Kralj kraljevstva koje ne pripada ovomu svijetu (Iv 18,36). To ne znači da je Krist kralj nekoga drugoga svijeta, već da je kralj na drukčiji način – ustvrdio je Papa dodajući:

Riječ je o oprečnosti između dvije logike. Svjetovna logika se oslanja na uzdizanje i suparništvo, bori se oružjem straha, ucjene i manipuliranjem savjesti. Evanđeoska, Isusova logika, naprotiv očituje se u poniznosti i besplatnosti, tiho se i učinkovito potvrđuje snagom istine. Ovozemaljska se kraljevstva katkada održavaju nasiljem, suparništvom i tlačenjima. Kraljevstvo Kristovo jest kraljevstvo pravednosti, ljubavi i mira (Predslovlje) – istaknuo je Papa.

Isus se u događaju križa objavio kraljem! Tko promatra Kristov križ ne može ne vidjeti čudnovatu ‘besplatnost ljubavi’. Govoriti o moći i snazi znači, za kršćanina, misliti na moć Križa i snagu Isusove ljubavi, koja je čak i pred odbijanjem čvrsta i nepoljuljana, a koja se očituje kao ispunjenje života potrošenoga u posvemašnjem sebedarju za čovječanstvo.

Na Kalvariji, prolaznici su i glavari grdili Isusa, pribijenoga na križ, i izazivali ga: „Siđi s križa i spasi samoga sebe“ (Mk 15,30). Paradoksalno, istina o Isusu je baš ono što mu govore njegovi protivnici kad mu se rugaju: „…Sebe ne može spasiti!“ (Mk 15,31). Da je Isus sišao s križa, bio bi popustio napasti kneza ovoga svijeta; naprotiv, on sebe ne spašava upravo zato da može spasiti druge, kako bi svakoga od nas mogao spasiti od grijeha – objasnio je Papa.

To je shvatio jedan od razbojnika koji su s njim bili razapeti, nazvan „dobri razbojnik“ koji ga zaklinje: „Isuse, sjeti me se kad dođeš u svoje kraljevstvo“ (Lk 23,42). Ljubav je snaga Kristova kraljevstva: stoga nas Isusovo kraljevsko dostojanstvo ne tlači, već oslobađa od naših slabosti i bijede, potičući nas da idemo putovima dobra, pomirbe opraštanja. Krist je kralj koji ne gospodari, ne ponaša se prema nama kao prema podložnicima, već nas uzdiže do svoga dostojanstva. Omogućuje nam da s njim kraljujemo, jer nas je, kako veli Knjiga otkrivenja, „učinio kraljevstvom svećenikâ za Boga, svoga Oca“ (1,6) – kazao je Sveti Otac dodajući:

Kraljevati poput Njega znači služiti Bogu i braći; ta služba proizlazi iz ljubavi. Služiti iz ljubavi znači kraljevati: to je Isusovo kraljevsko dostojanstvo. Pred mnogim razdorima u svijetu i brojnim ranama u ljudskom tijelu, molimo Djevicu Mariju da nas podrži u našem nasljedovanju Isusa, našega Kralja, kako bismo gestama nježnosti, razumijevanja i milosrđa promicali njegovo kraljevstvo– zaključio je Sveti Otac, a potom predvodio marijansku molitvu.

Nakon molitve, Papa je podsjetio da su jučer u Barceloni blaženima proglašeni Federico da Berga i dvadeset pet drugova, ubijenih u prošlom stoljeću u Španjolskoj, tijekom okrutnoga progona Crkve. Riječ je o svećenicima, zavjetovanim redovnicima koji su očekivali svećeničko ređenje te braći laicima Reda Male braće kapucina. Njihovu zagovoru povjerimo svoju brojnu braću i sestre koji su nažalost i danas, u raznim dijelovima svijeta, progonjeni zbog njihove vjere u Krista.

Pozdravivši sve hodočasnike, iz Italije i drugih zemalja: obitelji, župne skupine i udruge te glazbene skupine koje slave svoju nebesku zaštitnicu svetu Ceciliju – Papa je svima poželio ugodnu nedjelju te od okupljenih zatražio da za njega mole.

Radio Vatikan|Bitno.net