Papa Franjo imenovao je tri žene kao savjetnice unutar Kongregacije za nauk vjere. Prvi je to put da su kao aktivni članovi Kongregacije imenovane žene, i prvi put da su imenovani laici.

Vatikanske novine L’Osservatore Romano proglasile su ovu odluku, objavljenu prošle subote, “povijesnom”.

Nove savjetnice imenovane u Kongregaciju su:

Linda Ghisoni, rođena 1965. u Italiji, jedna je od dvije laikinje koje je Papa nedavno imenovao kao dotajnice Dikasterija za laike, obitelj i život. Radila je kao sutkinja na prvostupanjskom sudu Rimskog vikarijata, kao profesorica kanonskog prava na Papinskom sveučilištu “Gregoriana”, te kao profesorica prava na sveučilištu “Roma Tre”. 1999. stekla je doktorat iz kanonskog prava također na Gregoriani.

Između ostaloga, radila je i kao povjerenica Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, a od 2013. do 2016. surađivala je s bivšim Papinskim vijećem za laike u području specijalističkih laičkih studija u Crkvi.

Michelina Tenace, rođena 1954. u Italiji. Profesorica je i voditeljica odjela fundamentalne teologije na Papinskom sveučilištu Gregoriana.

Stručnjakinja je za kršćanstvo na Istoku, te članica rimskog centra Aletti. Navedeni centar povezan je s isusovačkim Papinskim orijentalnim institutom, a zadaća mu je ohrabrivati proučavanje europskog kršćanstva ta okupljati kulture i duhovnosti istočne i zapadne tradicije europskog kontinenta.

Bila je jedna od šestero muškaraca i žena koje je 2016. Papa imenovao u povjerenstvo koje proučava pitanje ženskih đakona, posebice u pogledu njihove službe u ranoj Crkvi.

Laetitia Calmeyn rođena je 1975. u Belgiji, posvećena je djevica i podučava teologiju na College des Bernardins u Parizu. Medicinska je sestra specijalizirana za palijativnu skrb. Doktorirala je na Papinskom teološkom institutu Ivana Pavla II.

Papa je imenovao i dva svećenika za savjetnike unutar Kongregacije. Oni su Talijan Sergio Paolo Bonanni, profesor teologije na sveučilištu Gregoriana, i Španjolac Manuel Arroba Conde, sudac koji služi u Rimskoj biskupiji i profesor na Lateranskom sveučilištu.

Ivo Džeba | Bitno.net