Prefekt Kongregacije za nauk vjere Luis Ladaria Ferrer u intervjuu za Vatican News naglasio je kako je dužnost Crkve promicati i očuvati svoja učenja u kontinuitetu od apostola do danas, piše National Catholic Register.

Ono što se naziva brigom za ispravnost doktrine postojalo je i prije 1542. godine, kada je Kongregacija utemeljena, i vuče svoje korijene iz Novoga zavjeta, istaknuo je Ladaria.

Kada je papa Pavao III. 1542. godine uspostavio Kongregaciju za nauk vjere, njezin naziv bio je Vrhovna sveta kongregacija rimske i opće inkvizicije. Služila je kao konačni sud za pitanja krivovjerja.

Kardinal Ladaria napomenuo je kako njegova kongregacija “više nije inkvizicija” te kako “Indeks”, koji je pod imenom Sveta kongregacija Indeksa objavljivao popise nemoralnih ili krivovjernih publikacija, “više ne postoji”.

Ne shvaćamo uvijek dubinske promjene koje su se u novije vrijeme dogodile u Crkvi i Rimskoj kuriji, dodaje Ladaria.

“Naša misija je promicati i očuvati doktrinu vjere. Taj će zadatak u Crkvi uvijek biti potreban, njezina dužnost prenijeti je apostolski nauk novim naraštajima”, naglasio je prefekt Kongregacije za nauk vjere.

“Način ispunjavanja ove zadaće kroz stoljeća se mijenjao”, ističe Ladaria, “i ponovno se može promijeniti. Ali briga za vjernost apostolskoj doktrini uvijek će ostati”.

Odgovarajući na pitanje kako Kongregacije za nauk vjere odgovara na Papin poziv na dohvaćanje društvenih periferija, Ladaria je odgovorio kako postoje različiti tipovi periferija.

“Ljudi koje trebamo saslušati i problemi koje moramo riješiti dodiruju istinske periferije, možda ne vidljive kao druge, ali ništa manje stvarne i bolne. Ne zaboravimo da su žrtve zlostavljanja često najsiromašnije od najsiromašnijih”, zaključio je prefekt Kongregacije za nauk vjere.