Korupcija_papa Franjo

Napulj ima posebnu kulturu života koja potiče nadu te ne dopušta zlu posljednju riječ – istaknuo je Papa i ustvrdio: „Znamo da tko svojom voljom odabire put zla – krade dio nade; stječe štogod, ali krade nadu – od samog sebe, od drugih, od društva. Put zla je uvijek put koji krade nadu – i od poštenog i radinog puka – ali od dobrog glasa grada i njegova gospodarstva“.

Osvrćući se na pitanje selioca, Papa je istaknuo: „Trebamo učiniti da se naša braća i sestre migranti osjete kao građani, da su poput nas, djeca Božja; da su selioci poput nas, jer svi smo mi migranti prema jednoj drugoj domovini – zar ne? […] Svi smo selioci, svi smo na putu“.

Ta činjenica nije upisana u nekoj knjizi – već u samom čovjeku ili prema papinim riječima „u našem mesu, u našem životnom hodu, koji nam u Isusu jamči da smo svi Božja djeca, koja su ljubljena, željena i spašena. Razmislimo o tome“ – potaknuo je Papa: „Nitko od nas nema trajan dom na ovoj zemlji“.

Osvrćući se na nezaposlenost mladih, Papa je istaknuo da 40% osoba mlađih od 25 godina nema posao. „To je teška stvar!“ i  „nije odgovornost samo grada, samo zemlje, već cijeloga svijeta!“ Problem, prema papi Franji, nije pronaći mjesto gdje bi se moglo jesti, već to što se ne može zaraditi za svoj kruh. A kada se ne zarađuje za kruh, gubi se dostojanstvo“. Zbog toga, smatra Papa, nezaposlenost lišava dostojanstva.

Sveti je Otac također upozorio na izrabljivanje zaposlenika, ucjenjivanjem na loše uvjete i niske plaće. Naveo je primjer djevojke koja je pronašla posao od 11 sati na dan, 600 eura mjesečno i bez mirovinskog osiguranja. Poslodavac je rekao „Ako ti se ne sviđa, gledaj mnoštvo koje čeka na posao“.

„To se zove ropstvo, to se zove izrabljivanje“ – ustvrdio je Sveti Otac. „To nije humano, to nije kršćansko. Ako bi osoba koja takvo što čini rekla da je kršćanin – bila bi lažljivac; nije istina, nije kršćanin.“ Papa je nadalje osudio izrabljivanje radnika „na crno“ – bez mirovinske podrške i zdravstvenog osiguranja.

Govoreći o problemu korupcije, Papa je ustvrdio: „Recite mi; ako zatvorimo vrata seliocima, ako ljudima oduzimamo posao i dostojanstvo, kako se to zove? Zove se korupcija!“, a svi su u opasnosti da budu iskvareni – upozorio je i dodao: „Iskvarena, korumpirana stvar je prljava“, a „korupcija smrdi! I iskvareno društvo smrdi! Kršćanin koji dopusti da korupcija uđe u njega nije kršćanin, smrdi! Jeste shvatili?“

„’Dobra politika’ jest služenje osobama, prvotno na mjesnoj razini“ – rekao je nadalje Papa, objašnjavajući da je ona stoga jedan od najviših izraza ljubavi. Izvršavajte dobru politiku, ali među vama, dobra se politika čini među svima – potaknuo je Papa.

Na koncu je Sveti Otac naglasio da korijen nade leži u religioznosti i pobožnosti stanovnika Napulja. Ohrabrujući ih da se drže toga korijena, Papa ih je potaknuo da ustraju u „čišćenju vlastite duše, u čišćenju grada i društva, kako ne bi više bilo smrada korupcije“.

RV | Bitno.net