Današnji evanđeoski odlomak govori o uzetome koji je čekao kod kupališta Bethzata, kod hramskih vrata, kako bi ušao u vodu i ozdravio, ali nije nalazio nikoga tko bi ga u uronio. Isus ga ozdravlja i govori mu da uzme svoju postelju i hodi, što izaziva osudu zakonoznanaca, budući da je bila subota. Takve se priče „toliko puta“ i danas događaju – primijetio je Papa i naveo primjer:

Netko osjeti grižnju savjesti zbog pogreški koje je u životu učinio, i Duh ga Sveti potakne te se ohrabri i krene naprijed – međutim „koliko puta u kršćanskim zajednicama nalazi zatvorena vrata“ i riječi „’Ne, ti ne možeš. Ti si tu pogriješio i ne možeš. Ako želiš doći, dođi na nedjeljnu misu, ali ostani tamo,  ne možeš više’. Ono što Duh Sveti učini u srcu osobe“ – kazao je papa Franjo – „kršćani s psihologijom zakonoznanaca unište.“

Crkva je „Isusova kuća, a Isus prihvaća“ – i više od toga, „ide tražiti ljude, kao što je pronašao“ uzetoga, koga je bio izliječio. „Ako je narod ranjen, što čini Isus? Prekorava li ga zato što je ranjen? Ne, dolazi i nosi ga na svojim ramenima. To se zove milosrđe“ – ustvrdio je Papa.

„Tko si ti, da zatvaraš vrata svojega srca osobi koja se želi popraviti, koja želi ponovno ući u Božji narod, budući da je Duh Sveti potiče u njezinu srcu?“ – upitao je retorički papa Franjo, potičući da nam korizma pomogne „izbjeći pogrešku onih koji su prezreli Isusovu ljubav prema uzetome samo zato što je bilo protivno zakonu“.

Molimo danas Gospodina – rekao je Papa – za svakoga od nas i za čitavu Crkvu, za obraćenje Isusu i njegovom milosrđu. „Tako će zakon u potpunosti biti ispunjen, jer zakon je ljubiti Boga te bližnjega kao samoga sebe“ – ustvrdio je na koncu Sveti Otac.

RV | Bitno.net